Svijet
0

Bivša teroristica RAF-a uskoro na slobodi

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Bivša teroristica RAF-a Eva Haule, nakon 21 godine provedene u zatvoru, sljedeće sedmice izlazi na slobodu, saopćio je u petak pokrajinski sud u Frankfurtu na Majni.

"Sudsko vijeće je, zajedno s glavnim državnim odvjetnikom i nakon uvida u nekoliko psihijatrijskih vještačenja, došlo do zaključka da Eve Haule trenutno ne predstavlja opasnost po zajednicu", stoji u saopćenju suda. Time se doživotna zatvorska kazna pretvara u uvjetnu petogodišnju kaznu.

Na odluku sudskog vijeća također je pozitivno utjecala i uloga Eve Haule, koja je 1998. aktivno sudjelovala u procesu samoukidanja Frakcije crvenih brigada u Njemačkoj te je javnim istupima dala do znanja da odustaje od nasilja kao sredstva u borbi za postizanje političkih ciljeva.

Eva Haule je 1986. osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu, između ostalog, i zbog napada na američku vojnu bazu Rajna-Majna prilikom kojeg su poginula dva američka vojnika. Haule se također predbacuje i suučesništvo u ubojstvu jednog američkog vojnika u novembru 1984. godine kao i pljačka jedne trgovine oružjem.

Haule je od 1984. pripadala tzv. trećoj generaciji RAF-ovih terorista kojoj se pripisuju neke od najspektakularnijih akcija u povijesti lijevog terorizma u Europi, poput ubojstva šefa Deutsche Bank Alfreda Herrhausena 1989. godine.

Ona je prije dvije godine izazvala skandal kada je otkriveno da su neke od njezinih umjetničkih fotografija, koje su nastale u zatvoru, prikazane na izložbi amaterske fotografije u zgradi zastupnika Bundestaga u Berlinu.

Pedesettrogodišnja Eva Haule, prenosi Hina, već bi sljedećeg utorka trebala napustiti otvoreni zatvor u Berlinu.