Svijet
0

Bivša olimpijska šampionka pomagala trgovinu djecom

Klix.ba
Larisa Moskaljenko
Larisa Moskaljenko
Dobitnica bronzane medalje u jedrenju na Olimpijskim igrama u Seulu, 1988. godine, Larisa Moskaljenko (50) jedna je od sedmoro uhapšenih u Palermu zbog učestvovanja u međunarodnom lancu trgovine djecom. Pored nje, uhapšeno je još nekoliko veterana specijalnih snaga.

U policijskom izvještaju navodi se da je grupa prevozila djecu iz Sjeverne Afrike do Evrope preko Sicilije, na kojoj je Larisa imala firmu za izdavanje čamaca. Grupa bivših pripadnika specijalnih snaga optužena je da je za desetine hiljada eura kidnapovala djecu koja su bila pod starateljstvom jednog roditelja da bi ih vratila drugom roditelju, izlažući riziku i život djeteta,.

Na web-stranici firme Larise Moskaljenko piše da je bivšoj šampionki „urođena strast prema moru”, a kao jedno od njenih dostignuća u sportu navodi se i zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Long Beachu u SAD.

Policija je prvi put obratila pažnju na ovu bandu kada je jedno dijete kindapovano u Tunisu u oktobru 2012. godine, i dovedeno u Norvešku.

Tada se tvrdilo da kidnapovana djeca imaju manje od pet godina. Banda je, navodno zaradila desetine hiljada dolara za otmice, za koje su koristili motorne čamce velike brzine kako bi prevozili djecu čiji su roditelji u tom trenutku prolazili kroz razvod.

Drugi pokušaj, u novembru 2012. godine je, navodno, osujećen. Policija je tada prisluškivala Larisinu firmu, javlja BBC. Pored Larise, uhapšeni su Luigi Cannistraro, Antonio Barazza i Sebastiano Calabrese.

Dvoje Norvežana i jedan Šveđanin također se nalaze u pritvoru u Tunisu. Elisabeth Wenche Adresen, Martin Vage i Per Ake Helgesson.

Policija navodi kako je grupa planirala nove operacije na Kipru, u Libanu i Egiptu.