Egipat
0

Bivša Mubarakova partija može da učestvuje na izborima

SRNA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Viši upravni sud u Kairu ocijenio je danas da je kandidatura Nacionalne demokratske partije (NDP), bivše partije svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, za učešće na izborima 28. novembra legalna.

Viši upravni sud u Kairu, čija odluka ima nacionalnu vrijednost, ukinuo je odluku lokalnog suda, koji je prošle nedjelje donio odoluku da je kandidatura nevažeća.

Odluka dolazi u trenutku kada je već počela izborna kampanja u kojoj učestvuje veliki broj bivših pripadnika Mubarakove partije kao nezavisni kandidati ili u okviru različitih političkih struktura.

NDP je raspuštena nakon što je Mubarak 11. februara podnio ostavku, na koju je bio primoran narodnim protestima i odusustvom podrške egipatskih vojnih struktura koje su trenutno na vlasti.

Imovina partije, čije je sjedište u centru Kaira zapaljeno tokom revolta, zaplijenjena je, a brojni bivši zvaničnici iz redova ove partije, počevši od Mubaraka, osuđeni su ili čekaju suđenje.

U međuvremenu bivši pripadnici ove partije su se pridružili ili formirali druge stranke a neki se u pojedinim izbornim jedinicama pojavljuju kao kandidati bez partijske pripadnosti.

Parlamentarni izbori koji počinju 28. novembra biće prvi od pada Mubaraka. Vojne vlasti su obećale da će predati vlast civilnim snagama kada se usvoji novi ustav i kada bude izabran novi predsjednika. Predsjednički izbori još nisu zakazani.
Prisustvo kandidata iz bivše vladajuće partije bio je predmet žive debate u Egiptu između onih koji strahuju da će lideri starog sistema ponovo preuzeti kormilo i onih koji ocjenjuju da je njihovo prisustvo na izborima u duhu normalnog demokratskog poretka.