Svijet
34

Bivša kandidatkinja za Nobelovu nagradu prekinula štrajk glađu nakon 16 godina

Klix.ba
(Foto: EPA)
Aktivistica za ljudska prava i kandidatkinja za Nobelovu nagradu Irom Sharmila, poznata i kao Željezna dama Manipura, prekinula je štrajk glađu koji je trajao nevjerovatnih 16 godina.

Štrajk je prekinut kada je pojela med pred novinarima u sjevernoj pokrajini Indije Manipur te se tako oslobodila nosne cijevi kroz koju je bila primorana primati hranu više od decenije.

Irom Sharmila je 2005. godine nominovana za Nobelovu nagradu, a počela je štrajk pet godina ranije, kada je navodno indijska vojska ubila 10 civila u Manipuru.

"Ja sam utjelovljenje revolucije i želim biti premijerka Manipura, a prvo što ću uraditi jeste ukidanje drakonskih zakona", izjavila je za medije Sharmila, a piše CNN.

Nakon što je odlučila da napokon počne jesti, Sharmila je na taj način dobila slobodu, pošto su je vlasti držale zatočenom u bolnici pod optužbom da izgladnjivanjem želi počiniti samoubistvo, s obzirom na to da je samoubistvo u Indiji ilegalno.

Nakon što je iskazala želju da prekine štrajk u utorak pred sudom, odobren joj je izlazak uz kauciju od 149 dolara, međutim, ostat će u bolnici dok ne stigne konačna sudska presuda.

Sharmila će se najvjerovatnije kandidovati za izbore naredne godine u Manipuru. Stanovnici ove pokrajine žale se kako su na marginama vlasti u Indiji, a ovdje nisu rijetki ni nasilni protesti.