Svijet
1.1k

Bivša izbjeglica iz Somalije: Ilhan Omar je prva pokrivena žena u američkom parlamentu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako Sjedinjene Američke Države nisu izabrale Hillary Clinton za prvu predsjednicu, jedna žena će sa ovih izbora ostati zapisana u historiji. Ilhan Omar, bivša izbjeglica, je prva pokrivena žena koja će se kao predstavnica Minnesote naći u američkom parlamentu.

Omar je somalijskog porijekla. U SAD je došla kada je imala 12 godina nakon što je četiri godine provela u izbjegličkom kampu u Keniji. Ona i njena porodica pobjegle su od civilnog rata u Somaliji.

Ima 34 godine i bavi se politikom, a ujedno je i direktorica grupe Women Organizing Women Network koja se bavi osnaživanjem žena, s posebnim naglaskom na prvu i drugu generaciju imigranta, kako bi postali posvećeni državljani i lideri zajednice.

Govoreći ranije za The Guardian, Omar je rekla kako vjeruje da bi njena pojava mogla promijeniti način na koji ljudi vide politički proces.

"Za mene je ovo moja zemlja, ovo je moja budućnost za moju djecu, budućnost za moje unuke, da učinimo demokratiju inkluzivnijom, pristupačnijom, transparentnijom i korisnijom za sve nas", kazala je Omar.

Ona je dobitnica brojnih nagrada zbog borbe za ljudska prava i prava žena i djece. Udata je i ima troje djece.