Svijet
0

Bivša gerilka nova predsjednica Brazila?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša marksistkinja, koja je skoro tri godine provela u zatvoru i bila mučena tokom razdoblja vojne diktature u Brazilu, ima najveće izglede, sudeći po anketama, da u nedjelju pobijedi na predsjedničkim izborima, piše u subotu više britanskih listova.

Dilma Rousseff (62), kći imućnoga bugarskog imigranta i brazilske učiteljice, i predsjednički kandidat Radničke partije, poznata je i kao miljenica predsjednika Lule - "najpopularnijeg političara na Zemlji", po riječima predsjednika Baracka Obame, što je činjenica koju mnogi ističu u prvi plan, piše Daily Telegraph.

Državna službenica od karijere, Rousseff je široj javnosti bila nepoznata do prije godinu dana, i ne posjeduje harizmu svoga zaštitnika, ali se smatra dobro pozicioniranom da nastavi s uspješnom ekonomskom i vanjskom politikom predsjednika Luiza Ignacija Lula da Silve, piše The Times.

Poput Lule, Dilma Rousseff ima podršku siromašnih slojeva, dok kod onih viših izaziva podozrenje i neprijateljstvo; neki među njima su sugerirali da predsjednik Lula preko nje želi održati svoj politički utjecaj, što je on kategorički odbacio, a ona istaknula da Lula neće imati nikakvu funkciju u njezinoj vladi, osim osobno savjetodavne.

The Guardian piše da, iako ne osobito harizmatična, Rousseff ima bogatu biografiju i životno iskustvo, zbog čega može razumjeti mnoge Brazilce; nakon ekstremnog političkog aktivizma u mladosti, ona je završila ekonomiju i posjeduje "ogromnu intelektualnu radoznalost", bukvalno proždirući knjige, od Prousta do onih o makroekonomiji, kaže njen stari prijatelj i gradonačelnik Belo Horizontea.

Guardian također ističe da se ove godine, prvi put u brazilskoj povijesti, dvije žene nalaze na čelu predsjedničke utrke - druga je Marina Silva, članica Zelenih i poznata po zalaganju za očuvanje šuma, koja je pozvala Brazilce da glasaju u "potpuno ženskom" drugom krugu, koji je vjerojatan, obećavajući "dostojanstven život za svakog Brazilca, a naročito za Brazilke".