Svijet
0

Bivša direktorica Tiffanyja ukrala nakit vrijedan više od milion dolara

FENA
Tiffany, globalno poznata njujorška draguljarnica koja prodaje luksuzni nakit, potvrdila je da je federalnoj policiji uputila materijale koji kompromitiraju 46-godišnju Ingrid Lederhaas-Okun, njihovu bivšu potpredsjednicu Odjela razvoja.

"Lederhaas-Okun uhapšena je u svom domu u gradiću Darienu u saveznoj američkoj državi Connecticut i optužena je za prijevaru i krijumčarenje ukradene robe", objavio je državni tužilac Preet Bharara.

Prema optužnici, ona je kao direktorica u odjelu razvoja imala ovlaštenje da dragulje i ostale vrijedne predmete nosi proizvođačima nakita kako bi se odredila cijena izrade. Prema načinu poslovanja, te dragocjenosti bi se kasnije vraćale u draguljarnicu, ali Lederhaas-Okun bi prijavljivala da su nestale ili da su oštećene.

Među tim predmetima nalazile su se skupe ogrlice, naušnice i privjesci izrađeni od dijamanata, zlata i platine, a Lederhaas-Okun se sumnjiči da je te predmete prodala za oko 1,3 miliona dolara jednom poznatom preprodavaču, tvrdeći da je nakit njen.

Ukoliko je na suđenju proglase krivom, mogla bi biti osuđena na maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora.