Svijet
0

Bitwas: Od 40 do 60 posto vode iscuri i ne stigne do korisnika

FENA
Asit Bitwas
Asit Bitwas
Ukoliko želimo spriječiti nestašice vode, ne treba da smišljamo skupe projekte, poput izgradnje brana, već da u gradovima širom svijeta - od Mexico Cityja do New Delihja - popravimo cijevi, jer iz njih iscuri čak 40 do 60 posto vode namijenjene korisnicima, poručio je na konferenciji o vodi u Stockholmu čuveni stručnjak Asit Bitwas.

Bitwas je izjavio za Reuters da u svijetu "ne postoji manjak zaliha vode, već kriza upravljanja zalihama".

"Čak i na Bliskom istoku ima dovoljno vode, treba samo dobro da isplaniramo kako ćemo je koristiti", izjavio je Bitwas, koji se nalazi na čelu Centra trećeg svijeta za upravljanje vodenim resursima, sa sjedištem u Mexicu.

Bitwas je ovim tvrdnjama na konferenciji u Stockholmu, koja je okupila 1.000 stručnjaka za vodu, opovrgao navode nedavno objavljene studije Međunarodnog instituta za upravljanje vodenim resursima prema kojima je svaki treći stanovnik naše planete na neki način suočen s nestašicom vode.

Bitwas smatra da mnoge zemlje u razvoju bez razloga smatraju da su im skupi projekti prioritet i grade brane 200 kilometara daleko od gradova u pokušaju da povećaju zalihe vode kojima raspolažu, a ne posvećuju se daleko jednostavnijim mjerama poput popravki infrastrukture.

Bitwas smatra da je loše planirano korišćenje vode između ostalog i uzrok gladi, čiji uzrok je često erozija tla izazvana lošim upravljanjem vodom.

Novi ekonomski giganti, poput Kine, koja će do 2050. godine vjerovatno prestići SAD i postati najveća svjetska privreda, imat će ogromne potrebe za vodom, istakao je Bitwas, napominjući da ipak raspoložive količine vode neće predstavljati problem i da do krize može doći samo zbog sve lošijeg kvaliteta vode.

Na loš kvalitet vode upozoreno je i u nedavno objavljenom izvještaju Svjetskog fonda za zaštitu prirode, u kojem je također iznesen zapanjujući podatak da u Londonu iz cijevi svakog dana "pobjegne" 300 olimpijskih bazena vode.

Bitwas je kanadski građanin indijskog porijekla i na konferenciji treba da dobije 150.000 dolara vrijednu nagradu za svoj istraživački rad.