Svijet
8

Bitka za Ramadi: Irak pozvao dobrovoljce na borbu protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračka vlada je pozvala dobrovoljce da se bore protiv IDIL-a i pomognu u oslobađanju grada Ramadija.

Vlada je saopćila da je potrebna pomoć dobrovoljaca kako bi se popunile jedinice na zapadu provincije Anbar. Hiljade ljudi su napustile Ramadi otkako je IDIL osvojio grad u nedjelju.

U međuvremenu je Američko vijeće za nacionalnu sigurnost saopćilo da razmatra kako na najbolji način pomoći lokalnim snagama na tlu. Glasnogovornik Alistair Baskey je za AFP rekao da neke od mjera mogu uključivati ubrzanje obuke i opremanje lokalnih plemena, kao i podržavanje iračke operacije u oslobađanju Ramadija. Detaljniji izvještaj će biti objavljen u narednim danima.

Američki predsjednik Barack Obama je obaviješten o svemu te je potvrdio da će SAD pomoći iračkom premijeru Haideru al Abadiju.

Svjedoci tvrde da IDIL-ovi militanti prave odbrambena uporišta u različitim dijelovima Ramadija. Nakon sastanka Vijeća ministara u utorak Al Abadi je rekao da će vojnici koji su pobjegli iz grada uoči napada IDIL-ovih snaga biti procesuirani.

Al Abadi je rekao da Iračani moraju biti ujedinjeni te je pozvao dobrovoljce da se pridruže vojsci. Dodao je da će regrutovati i naoružati plemena.

Vijeće ministara je pozvalo međunarodnu zajednicu da pomogne Iraku u ratu protiv terorizma. Gubitak Ramadija, glavnog grada provincije Anbar, težak je udarac za iračku vladu i američku strategiju. Njegovo oslobađanje je ogroman izazov za iračku vladu, koja je pomoć tražila i od šiitske vojske uprkos riziku od sukoba sa sunitima.

Oko 3.000 šiitskih vojnika čeka u vojnom kampu Habbaniyah, koji se nalazi 20 km istočno od Ramadija, a gdje se obavljaju pripreme za oslobođenje Ramadija.

UN tvrde da je iz Ramadija pobjeglo 25.000 ljudi, koji su spavali na otvorenom. Ulice su puste, ali neke prodavnice rade jer su tako naredili IDIL-ovi militanti.

U Ramadiju ima i ubistava, jer IDIL-ove snage idu od vrata do vrata tražeći simpatizere iračke vlade te njihova tijela bacaju u rijeku Eufrat.