Svijet
2

Bitka za Mosul: Iračke snage probile prvu liniju IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage probile su prvu liniju tzv. Islamske države u Mosulu bez gubitaka, objavio je glasnogovornik Sabah al-Numan.

Kazao je kako je veliki broj IDIL-ovih vojnika stradao u ovim bitkama. Vladine snage ušle su u periferiju ovog grada prvi put u utorak otkako je pod opsadom od juna 2014. godine.

Danas je 17. dan operacija protiv IDIL-a u koju je uključeno 50.000 osoba, a uz iračku vojsku tu su i kurdski borci i određena plemena sunitskih Arapa.

Elitne trupe preuzele su kontrolu nad zgradom televizije u Kukjali. BBC-jev novinar koji putuje s borcima kazao je kako IDIL pruža jak otpor.

"Oslobodili smo svako područje koje je glavni ulaz u Mosul s istoka. Imali smo tešku borbu s IDIL-om, ali mislimo da ćemo Mosul ubrzo osloboditi bez posljedica", kazao je al-Numan.

Mosul je posljednje veće uporište IDIL-a. Iračke snage također napreduju na jugoistoku područja Judaydat al-Mufti uz podršku američke koalicije iz zraka i zemlje.

Dok se vode borbe Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost za oko 1,5 miliona civila koji žive u tom gradu. Iz Ureda visokog komesara za ljudska prava saopćeno je kako imaju izvještaje o masovnim ubistvima i prisilnim preseljavanjima civila koja provodi IDIL.

Samo u oktobru ubijene su 1.792 osobe od kojih je 1.120 civila.