Njemačka
0

Biskupska konferencija o gradnji džamija

FENA
Muslimani u Njemačkoj polažu pravo na gradnju dostojnih džamija, ali bi islamske zajednice u Njemačkoj u odabiru mjesta gradnje i njihovih oblika trebale voditi računa i o lokalnom nemuslimanskom stanovništvu, saopćila je Njemačka biskupska konferencija (DBK) u petak na skupu u Fuldi.

"Muslimani imaju pravo na dostojne džamije, ali one ne smiju postati izrazom težnje za vlašću ili agresivnog nastupa", stoji u saopćenju izdanom nakon prvog dana redovnog jesenjeg zasjedanja DBK-a.

"Ustavom zajamčena vjerska sloboda vrijedi i za muslimane pa tako i za gradnju džamija", izjavio je predsjednik DBK-a freiburški nadbiskup Robert Zollitsch.

"Mi ne možemo muslimanima odrediti koliko će biti visoki minareti džamija", rekao je Zollitsch, ali je dodao da bi se one "trebale uklopiti u okolicu".

DBK je istodobno najoštrije osudio pokušaje nekih političkih snaga da strahove i nesigurnosti građana zbog gradnje novih džamija iskoriste za vlastite političke ciljeve.

"Kritika je dopuštena, ali huškanje ne", rekao je Zolittsch, javila je Hina.

Njemačka biskupska konferencija današnjim se saopćenju uklopila u žučnu raspravu u njemačkoj javnosti o gradnji nekoliko velikih džamija u Njemačkoj. Najviše buke u zadnje je vrijeme podigla gradnja džamije u Koelnu, koju podiže udruga Turaka u Njemačkoj - DITIB.

Prije toga su stanovnici jedne od berlinskih četvrti protestima spriječili gradnju džamije u svom dijelu grada, a u Bavarskoj lokalni političari zahtijevaju da minareti ne budu viši od crkvenih zvonika.

Islamske bogomolje su, osim nekoliko iznimaka u gradovima u kojima je velik broj Turaka, poput Berlina ili Duisburga, uglavnom smještene u obične zgrade bez minareta i posebnih vanjskih obilježja.

U Njemačkoj, po najnovijim statističkim podacima iz 2006., živi oko 3,5 miliona muslimana, a više od polovine su građani turskog podrijekla.