Svijet
0

Biskupi o slučajevima braka između katolika i muslimana

FENA
U slučajevima braka između katolika i muslimana potrebna je razboritost i odvažnost, stoji u dokumentu talijanskih biskupa koji je postao aktualan nakon brojnih rasprava u talijanskom društvu o temi doseljeništva, a u svrhu pronalaženja političke, društvene i kulturne ravnoteže, javlja KTA.

Prema statističkim podatcima, pojava doseljeništva koja obuhvaća i mješovite brakove postala je česta u talijanskom društvu, pa je Talijanska biskupska konferencija podsjetila na dokument pod naslovom "Brakovi između katolika i muslimana u Italiji". Taj dokument je bio kritiziran i to posebice njegovi dijelovi u kojima biskupi preporučuju "razboritost" i "odvažnost" u razmatranju životnih i crkvenih posljedica takvih brakova.

Na upit novinara zašto je biskupska konferencija uzela u razmatranje posebno brakove između kršćana i muslimana, msgr. Domenico Mogavero, dotajnik Talijanske biskupske konferencije je kazao kako upravo taj slučaj ima najviše problematičnih vidika.

Valja podsjetiti kako takvo stajalište o razboritosti i odlučnosti, koje u biti ne preporučuje bračne zajednice između katolika i muslimana, dijele i muslimanske vjerske vlasti, istaknuo je Mogavero te kao primjer naveo problem odgoja djece.

Uz svu dobru volju, inteligenciju i sposobnost za dijalog u tom pitanju, lako dolazi do razmimoilaženja i problema, jer će svaki supružnik željeti odgajati djecu u vlastitoj vjeri, napomenuo je msgr. Mogavero.