Svijet
2

Biometrijski pregled stranaca koji ulaze u Kanadu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
U sklopu novih mjera sigurnosti Kanada će uvesti digitalno fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju svih stranaca koji sa vizom ulaze u zemlju.

Ova mjera, koja zahtijeva zakonodavno odobrenje i za koju se očekuje da će da stupi na snagu 2018. ili 2019. godine, neće uključivati američke državljane.

Kanada trenutno zahtijeva uzimanje otisaka prstiju i digitalne fotografije državljana 29 zemalja, uključujući Siriju, Afganistan, Pakistan i Libiju. Novi propisi odnosit će se na državljane više od 150 zemalja.

Viši neimenovani vladin zvaničnik rekao je da će premijer Steven Harper danas saopštiti tu mjeru.

Prema riječima zvaničnika, ovdje se radi o "jačanju sigurnosti Kanade prije nego što pojedinci sa neprijateljskim namjerama i uđu u Kanadu", prenio je AP.

Mjera će se odnositi na one koji traže dozvolu za rad ili studiranje, kao i one koji traže vizu za posjetioce ili stalni boravak u Kanadi. Otisci prstiju i fotografije skupljaju se od podnosilaca zahtjeva od 1993. godine.

Vlada će potrošiti više od 312 miliona kanadskih dolara (oko 250 miliona američkih dolara) u narednih pet godina da proširi mjere pregleda.