Fidel Castro
0

"Bio sam pred vratima smrti, želio sam da svijet stane"

Sarajevo-x.com
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro priznao je da je bio na samrti prije četiri godine, kada je i morao da se odrekne vlasti. U jednom intervjuu istakao je kako je u to vrijeme bio jako slab, opasno mršav i vjerovao je da je to kraj njegovog života, prenosi "Daily Telegraph".

Kubanski revolucionarni vođa nakon nekoliko godina skrivanja od oka javnosti u julu se ponovo pojavio pred medijima i od tada učestalo daje intervjue. Prvi put nakon povlačenja s vlasti održao je govor na sjednici kubanskog parlamenta, a objavio je i prvi tom svojih memoara. Radi se o knjizi od 896 strana u kojoj se Castro prisjeća oružane borbe protiv diktatora Fulgencia Batiste.

Castro je odmah po svom povratku upozorio na mogućnost nuklearnog rata ukoliko se nastavi pritisak SAD-a i Iraka na Iran.

Osamdsesetčetverogodišnji vođa dao je izjave za brojne državne, kontrolisane medije, ali je pristao i na intervju sa stranim novinarom. Naime, razgovor Castra i meksikanskog novinara lista "La Jornada" trajao je punih pet sati.

Castro je tada, između ostalog, govorio o svojoj bolesti te kazao kako je u to vrijeme bio ekstremno mršav, imao je svega 65 kilograma, ali sada se popravio.

"Nisam mogao nastaviti tako da živim. Stalno sam se pitao da li će me doktori pustiti da živim na tim mukama ili će mi dozvoliti da umrem", kazao je Castro.

Kubanska vlada nikad nije objavila od čega je bolovao tadašnji predsjednik. Castro se razbolio 2006. godine i jedino što se nagađalo jeste da je obolio od crijevne bolesti. Poznato je da je od tada imao nekoliko operacija, a to je potvrdio i u razgovoru za meksički list.

Navodno, u to vrijeme Castro, koji je vlast prepustio bratu Raulu, liječen je na tajnom mjestu i u javnosti nisu objavljivane nikakve informacije o njemu.
Ipak, kubanski vođa se vratio. Iako izgleda pomalo krhko, on je, tvrdi, zdrav i njegov glas ima potrebnu snagu.

"Sjećam se kada sam ležao u bolnici prikopčan na sve te aparate pitajući se koliko će još moja patnja trajati. Ležao sam i sve što sam mogao vidjeti bili su nekakvi aparati koje uopće ne poznajem.

Jedna stvar za koju sam se nadao da se može desiti jeste da će svijet stati. Ali ja sam se oporavio", kazao je Castro ponosno.

S obzirom na česte pojave u javnosti mnogi predviđaju da Castro ponovo želi preuzeti vođenje komunističke države.