Životni put bivšeg gimnastičara
0

Bio je slavan, pa prosio na ulici, a sad radi kod bogataša

Sarajevo-x.com
Zhang Shangwu (Foto: AFP)
Zhang Shangwu (Foto: AFP)
Nekadašnji kineski šampion u gimnastici, Zhang Shangwu, nakon povrede koja ga je primorala da okonča karijeru završio je na ulici, gdje je izvodio trikove za novac, prosio i krao da bi preživio.

Nije to prvi slučaj koji prikazuje kako se kineske vlasti odnose prema sportistima koji su svoje živote posvetili tom zanimanju, ali su nesretnim slučajem bili primorani da prekinu s treniranjem. Ipak, Shangwuova priča ima sretan nastavak.

Nakon što je čuo za priču 27-godišnjeg mladića, bogataš i filantrop Chen Guangbiao ponudio mu je dobro plaćeni posao trenere fitnesa u svojoj kompaniji.

Kako javlja AFP, plata će mu biti više od 10.000 yuana, odnosno oko 1.550 dolara mjesečno i morat će se preseliti u grad Nanjing.

Ipak, bivši gimnastičar planira nastaviti borbu za prava nekada uspješnih sportista kako bi im država omogućila dobijanje smještaja, obrazovanja i medicinske njege.

Plata koju će Shangwu imati veća je od prosječne plate u Kini, gdje uposleni zarađuju najmanje 1.160 yuana mjesečno.

Kao i mnogi sportisti u toj zemlji, Zhang je još kad mu je bilo pet godina odveden iz porodičnog doma. Trenirao je u posebnim školama i pritom stekao vrlo malo formalnog obrazovanja.

Na Univerzijadi 2001. osvojio je dvije zlatne medalje, ali ga je u daljim uspjesima spriječila povreda tetive. Radio je kao konobar i njegovatelj, ali mu je povreda sve otežavala i on se okrenuo krađi. U zatvoru je proveo skoro pet godina.

Prošlog mjeseca njegova sudbina se preokrenula. Na ulici u Pekingu prepoznao ga je jedan obožavatelj, njegova priča pojavila se u medijima i privukla pažnju mnogih, pa i bogataša Chena.

Osim posla trenera fitnesa Zhangu je ponudio da mu bude voditelj humanitarnih koncerata u septembru u jugozapadnoj provinciji Guizhou.

Chenovo bogatstvo procjenjuje se na pet milijardi yuana i jedan je od najizdašnijih humanitaraca u Kini. Obećao je da će kad umre sve što ima dati u humanitarne svrhe.