Pakistan
1

Bin Ladenove udovice će biti optužene za ilegalan boravak

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Tri udovice ubijenog vođe terorističke organizacije Al Qaida, Osame bin Ladena, će biti optužene u ponedjeljak, jer su živjele ilegalno u Pakistanu. Za taj prekršaj je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 10 godina, javlja CNN.

Tri žene, Amal Ahmed Abdul Fateh, Khairiah Sabar i Siham Sabar su u pritvoru u Pakistanu otkad su američki marinci upali u Bin Ladenovu utvrdu u Abbottabadu i ubili ga u maju 2011. godine. Pakistanske vlasti su pokrenule proces protiv udovica zbog ilegalnog ulaska i boravka u pakistanu. Optužnice će biti podignute u ponedjeljak.

Pouzdani izvori su saopćili da vlada u Yemenu razmatra puštanje na slobodu najmlađe Bin Ladenove udovice Fateh. Ona potječe iz Saudijske Arabije, odakle su i druge dvije žene.

Bin Laden je proveo godine krijući se u Pakistanu nakon terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine. Povremeno je mijenjao mjesto boravka, a s njim je živjelo i njegovo četvero djece. Bar jedno od njih je rođeno u državnoj bolnici.

Fateh se za Bin Ladena udala nešto prije terorističkih napada. Ona je 2000. godine došla u Pakistan, prešla afganistansku granicu i otišla u Kandahar. Sa Bin Ladenom i njegove dvije žene je živjela do napada 2001. godine. Nakon toga se vratila u Karachi sa svojom najstarijom kćerkom Safijom i u jednom stanu ostala osam ili devet mjeseci. Za njihov smještaj se pobrinula jedna pakistanska porodica, kao i Bin Ladenov najstariji sin Saad.

U Karachiju su živjeli na nekoliko različitih lokacija, a nakon toga se ponovo sastala s Bin Ladenom u Peshawaru. Poslije su preselili u dolinu Swat, gdje su živjeli u dvije kuće osam ili devet mjeseci.

Kada su 2003. otišli u Haripur, Bin Laden i Fateh su dobili kćerku Aasiju, a Sina Ibrahima su dobili 2004. godine. Djeca su rođena u državnim bolnicama.

Porodica je 2005. godine stigla u Abbottabad, gdje su ostali šest godina, sve do Bin Ladenovog ubistva. Fateh je rodila još dvoje djece u Abbottabadu, kćerku Zainab 2006. i sina Hussaina 2008. godine. Američki marinci su prošle godine ubili neke članove ove velike porodice, a među njima je bio i Bin Ladenov dvadesetogodišnji sin Khalid. Fateh je policiji rekla da nikada nije tražila vizu za boravak u Pakistanu.