Guantanamo
0

Bin Ladenov propagator priznao da je kriv

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Jemenac optužen za propagandu Osame bin Ladena, Ali Hamza Ahmad al-Bahlul, priznao je da je kriv pred specijalnim vojnim sudom u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, objavio je u ponedeljak Pentagon, ne precizirajući njegovu presudu.

"On je priznao da je kriv", izjavio je glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman, objasnivši da je presuda vojnog suda zapečaćena do ponedjeljka.

Optuženom se sudi zbog "terorističkog saučesništva", "podstreka na ubijanje", "terorizma" i "materijalne podrške terorizmu". On je jedan od prvih optuženih koji je stigao u Guantanamo početkom 2002., sudilo mu se pred vojnom komisijom i prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Radi se o drugom sudskom procesu zatvorenika Guantanamoa pred vojnom komisijom, procedura koja se nije praktikovala od Drugoga svjetskoga rata. Početkom augusta, Salim Hamdan, bivši Bin Ladenov vozač osuđen je na pet i po godina zatvora zbog materijalne podrške terorizmu.

Pentagon zamjera Ali Hamzi Ahmadu al-Bahlulu da, osim što je pratio vojnu obuku u kampu u Afganistanu, pružao je šefu terorističke mreže i druge usluge, bio je idejni autor nekoliko propagandinh video snimaka.