Svijet
0

Bin Ladenov kalašnjikov završio u tajnom muzeju CIA-e

Klix.ba
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Kalašnjikov AK-47, za koji se vjeruje da je pripadao lideru Al Kaide Osami bin Ladenu, prikazuje se na displeju u tajnom muzeju u sjedištu CIA-e.

Puška je pronađena u blizini Bin Ladena kada su ga ubili američki specijalci u pakistanskom Abbottabadu u maju 2011.

Kustos muzeja je za NBC izjavio kako je riječ o kalašnjikovu sa krivotvorenim kineskim oznakama. Ovo oružje je samo jedan od eksponata u muzeju koji ispunjava prostor u dvije zgrade baze CIA-e u Virginiji, a za koji se u kuloarima govori da je to najbolji muzej koji nikada neće biti otvoren za javnost.

Kalašnjikov je dio nove kolekcije prikupljene tokom američkog rata protiv terorizma, a u njoj je, između ostalog, i komad zida sa bodljikavom žicom koji je korišten za obuku američkih specijalaca, piše AFP. Među eksponatima su i cigle sa imanja u Abottabadu na kome se skrivao Bin Laden, te nekoliko priručnika za obuku pripadnika Al Kaide u Afganistanu.

Muzej CIA-e je zatvoren za javnost, ali su procurile informacije o pojedinim eksponatima koji se prikazuju na displeju, a među kojima su odjeća, oprema i oružje koje su koristili agenti CIA-e u različitim vremenima kroz historiju.