Svijet
0

Bin Laden upozorio Evropu zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda

FENA
Osama bin Laden upozorio je na novom audiosnimku na "ozbiljnu" reakciju na evropsko objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda u onome što eksperti nazivaju prijetnjom novim napadima u Evropi.

Poruka, postavljena sinoć na islamističkom web siteu koji je u prošlosti objavljivao poruke al-Qaide i nosi znak medijskog krila te ekstremističke grupe, al-Sahab, emitirana je iza fotografije bin Ladena kako nišani puškom, prenosi AP.

"Odgovor će biti ono što budete vidjeli a ne čuli i neka nas naše majke proklinju ako ne uspijemo prenijeti pobjednosnu poruku od Boga", izjavio je glas za koji se vjeruje da je Bin Ladenov, ne spominjući kakve bi se konkretne akcije mogle poduzeti.

Ben Venzke, direktor IntelCentera, američke grupe koja nadzire poruke militanata, nazvao je sinoćnji audiosnimak "jasnom prijetnjom članicama EU i indikatorom mogućeg predstojećeg značajnog napada".

U petominutnoj poruci, prvoj Bin Ladenovoj u ovoj godini, ne spominje se peta godišnjica američke invazije na Irak koja je pala u srijedu.

Ona je došla u vrijeme dok muslimanski svijet u četvrtak obilježava rođendan poslanika Muhammeda i u jeku ponovo uskrslih dvogodišnjih kontroverzi zbog danskih karikatura koje muslimani smatraju uvredljivim.

Danske novine su 13. februara ponovo objavile jednu od karikatura, koja prikazuje Muhammeda kako nosi turban u obliku bombe, kako bi ilustrirale svoje obavezivanje na slobodu govora nakon što je policija javila da je otkrila plan ubistva karikaturiste.

Danske obavještajne službe saopćile su da je ponovno objavljivanje kartikatura privuklo "negativnu pažnju" prema Danskoj i moglo bi povećati rizik za Dance u zemlji i u inostranstvu.

Prvih 12 karikatura objavljenih u danskim novinama izazvalo je velike proteste u muslimanskim zemljama u 2006. Prošlog mjeseca došlo je do novih protesta. Muslimani ogromnom većinom smatraju te karikature uvredom, jer opisuju Poslanika kao nasilnu osobu. Islamski zakon općenito se protivi svakom prikazivanju Poslanikovih slika, čak i povoljnom, jer strahuje da bi to moglo voditi do idolatrije.

U svojoj poruci, Bin Laden je opisao ponovno objavljivanje karikatura kao "novi krstaški rat" protiv islama, za koji je rekao da je papa u njemu igrao "veliku i dugu ulogu".

"Otišli ste predaleko u svojoj nevjeri objavljivanjem tih uvredljivih crteža. To je teža i ozbiljnija tragedija a njene posljedice će biti ozbiljnije", izjavio je on, sudeći po transkriptu koji je objavio institut SITE, druga američka grupa koja nadzire poruke terorista.

Bin Laden je odbacio "opravdanja" Evrope pozivanjem na slobodu izražavanja kako bi se opravdalo objavljivanje karikatura.

"Ukoliko niko ne provjerava slobodu vašeg izražavanja, onda dopustite da naša srca budu otvorena za slobodu naših djela", izjavio je Bin Laden.