Talibanski zarobljenik tvrdi
0

Bin Laden ove godine bio u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibanski zarobljenik u Pakistanu tvrdi da ima informaciju o boravištu Osame bin Ladena u januaru i februaru ove godine.

Njegove tvrdnje nisu se mogle potvrditi iz drugih izvora, ali vodeći američki stručnjak kaže da bi njegovo svjedočenje trebalo istražiti, javio je BBC.

Zarobljenik tvrdi da se nekoliko puta sastajao s Osamom bin Ladenom prije 11. septembra 2001. Kazao je da se početkom ove godine sastao s kontakt osobom od povjerenja koja se srela s Bin Ladenom 15 do 20 dana prije toga s druge strane granice u Afganistanu.

"U januaru ili februaru ove godine sastao sam se s prijateljem. Kazao mi je da je došao sa susreta sa šejhom Osamom i da bi mi mogao urediti sastanak s njim", kazao je zarobljenik.

Sudeći po zarobljeniku, njegov kontakt je bio pripadnik lokalnog plemena po imenu Mehsud, odgovoran za dogovaranje sastanaka operativaca Al-Qaide koji su izvan Afganistana s Bin Ladenom.

"On pomaže Al-Qaidinim ljudima koji dolaze iz drugih zemalja da se sastanu sa šejhom, tako da ih on može savjetovati u vezi s planovima u Evropi ili na drugim mjestima. Šejh ne ostaje na jednom mjestu. Taj čovjek je došao iz Ghaznija, pa stoga mislim da je šejh tu bio", kazao je.

U pokrajina Ghazni u istočnom Afganistanu osjeća se sve značajnija talibanska prisutnost. Veliki dijelovi pokrajine zabranjena su područja za koalicijske i afganistanske snage. Zarobljenik je izjavio da pobunjenici izbjegavaju pakistansku teritorij zbog rizika od napada američkih bespilotnih aviona.

"Pakistan tada nije bio siguran za naš boravak jer je mnogo značajnih ljudi postalo mučenicima u napadima bespilotnih aviona", kazao je.

Zarobljenik nije mogao biti imenovan iz zakonskih razloga.

Sudeći po pakistanskim sigurnosnim dužnosnicima, on je imao bliske veze s vođama talibana u Pakistanu i Afganistanu i bio je umiješan u operacije otmice i finansiranja terorista. Njegovo svjedočenje odgovara Pakistanu, koji tvrdi da Bin Laden nije na njegovom tlu iako Britanija i SAD misle drugačije.

Vodeći američki ekspert, bivši analitičar CIA-e Bruce Riedel, tvrdi, međutim, da je njegova priča prilično uvjerljiva i da bi je trebalo istražiti.

"Kompletna zapadna obavještajna zajednica, CIA i M-16, tragaju u posljednjih sedam godina za Osamom bin Ladenom i nisu došli do izvora informacije poput ovoga. Stoga ako je tačna, uz veliko ako, to je izuzetna i značajna priča", kazao je.

"Znamo da je Osama bin Laden živ. Znamo da živi negdje u vrletima duž granice Pakistana i Afganistana. Što je izuzetno u ovoj priči, istinski prvi put imamo nekoga ko je rekao sreo sam se Osamom bin Ladenom i imao sam priliku da se sretnem s njim u nedavnoj prošlosti", kazao je Riedel.