Podržao proteste muslimana
0

VIDEO / Bin Laden ostavio poruku neposredno prije ubistva

Sarajevo-x.com
Radikalne islamske internet-stranice su u srijedu objavile audioporuku pod nazivom "Arab Spring" koju je navodno snimio Osama bin Laden, ubijeni vođa terorističke grupe Al-Qaida, javlja CNN.

Na internetu su objavljeni snimci u trajanju od dvanaest minuta, a objavila ih je Al-Qaidina medijska publikacija As-Sahab, koja je potvrdila da se radi o Bin Ladenovoj poruci, te ga nazvala "mučenikom islama".

Snimak počinje molitvom i sadrži Bin Ladenov osvrt na antivladine proteste i ustanke koji su se dogodili afričkim zemljama i zemljama Bliskog istoka. Ovaj snimak je preveo CNN, ali se sa sigurnošću ne može utvrditi njihovu autentičnost. Datum snimka po islamskom kalendaru govori da je poruka snimljena između 4. aprila i 3. maja. Sličan materijal je zaplijenjen u Bin Ladenovoj utvrdi u Pakstanu tokom racije koju su izvršili američki specijalci.

Anonimni američki zvaničnik je rekao da snimci još uvijek nisu međusobno upoređeni. Poruka na snimcima poziva na solidarnost među muslimanima.

"Moj muslimanski narode, zajedno s vama pratimo ove historijske događaje i pridružujemo vam se u radosti i zadovoljstvu. Čestitamo vam na vašim pobjedama i neka se bog smiluje vašim mučenicima. Neka bog izliječi vaše ranjenike i omogući oslobađanje zatvorenika", navodi se u poruci.

Nakon toga je Bin Laden govorio o regiji Maaghreb koja uključuje Tunis, Libiju i Alžir.

"Muslimanski narod je uvijek spreman na pobjede. Ovog puta revolucija nije krenula sa istoka, nego sa zapada, iz regije Maghreb. Svjetlo revolucije je zasjalo u Tunisu i narod je osjetio olakšanje, glas vladara je utihnuo, a Židovi su prestravljeni zbog dolaska 'obećanog dana'. Zbacivanje tiranina s vlasti, strah, poniženje i predaja su su stvar prošlosti. Došlo je vrijeme ponosa, hrabrosti i slobode", navodi se u poruci.

Govornik je također rekao da su egipatski demonstranti inspirisani Tunižanima.

"Revolucija se nije ticala hrane i odjeće, nego ponosa i slave, žrtve i ljubaznosti. Revolucija je prosvijetlila gornje i donje dijelove Nila, kao i njihovo okruženje. Vjerujem da su došli vjetrovi promjena koji će zahvatiti cijeli muslimanski svijet, i to sa božijom dozvolom", navodno je izjavio Bin Laden u svojoj poruci.

On je ohrabrio muslimane da se bore protiv korumpiranih vladara i "zapadnjačke hegemonije".

Američki zvaničnik koji je govorio o snimku zaplijenjenom u raciji je rekao da je čudno to što je Bin Laden podržao prosteste mjesecima nakon što su započeli, a da nije spomenuo svaki koji se dogodio u arapskom svijetu. Na primjer, zvaničnik je rekao da mu nije jasno zašto Bin Laden nije podržao ustanak protiv libijskog vođe Moammera Gaddafija, čovjeka kojeg je prezirao.