Svijet
0

Bin Laden nije u Afganistanu

FENA
Randžin Dadfar Spanta
Randžin Dadfar Spanta
Lider al-Qaide Osama bin Laden ne krije se u Afganistanu, izjavio je u utorak šef afganistanske diplomatije Randžin Dadfar Spanta na šestu godišnjicu od napada te terorističke mreže na SAD.

"Znam da on nije u Afganistanu, ali nemam informacije gdje se nalazi", rekao je Spanta u intervjuu agenciji Reuters i dodao da to tvrdi na osnovu informacija obavještajnih službi.

Nekadašnji talibanski režim u Afganistanu pružao je utočište tom Saudijcu i njegovoj mreži al-Qaida sve do oktobra 2001. godine, kada su SAD svrgle taj režim. SAD su se odlučile na tu operaciju poslije terorističkih napada na New York i Pentagon 11. septembra u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi.

Američki zvaničnici smatraju da se najtraženiji čovjek na svijetu krije u planinama na granici Afganistana i Pakistana.

"S obzirom na neprijateljstvo između njega i afganistanskog naroda ... zato što je on glavni tvorac terorističkog i diktatorskog režima protiv stanovnika Afganistana, nemoguće je da je pronašao podršku afganistanskih građana", ocijenio je Spanta.

Afganistanski ministar je dodao da iz tih razloga vjeruje da Bin Laden nije u zemlji i ocijenio da hapšenje Bin Ladena nije toliko "značajno" u poređenju s uništavanjem mežunarodnog terorizma u regionu.

Izjava Spante uslijedila je nakon što je u utorak objavljen videosnimak na kojem Bin Laden poručuje da su SAD ranjive i da moraju da prihvate islam kako bi spriječile rat, što analitičari tumače kao mogući poziv na nove napade.

Šef afganistanske diplomatije založio se za tješnju saradnju s Pakistanom u borbi protiv talibanskih pobunjenika čiji su samoubilački napadi sve učestaliji sa više od 7.000 poginulih od početka 2006. godine.