Svijet
0

Bin Laden: Nastavit ćemo borbu protiv SAD-a "svuda u svijetu"

FENA
Lider Al-Qaide Osama bin Laden zaprijetio je da će ta teroristička organizacija "svuda u svijetu" nastaviti borbu protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i pohvalio je Abu Mussaba al-Zarqawija, koga su američke snage nedavno ubile u Iraku, kaže se u audioporuci objavljenoj u petak na internetu.

"Lav džihada...Abu Mussab al-Zarqawi...ubijen je u američkom zračnom udaru. Nadamo se da će ga Allah prihvatiti kao mučenika", rekao je govornik na toj kaseti, čiji glas zvuči slično kao i glas Osame bin Ladena, prenijela je agencija Reuters.

Obraćajući se predsjedniku Georgeu W. Bushu, Bin Laden je poručio da ne bude previše srećan zbog ubistva Zarqawija zato što će "drugi lavovi" nastaviti njegovu borbu u Iraku.

"Nastavit ćemo, uz Božiju volju, da se borimo protiv vas i vaših saveznika svuda u svijetu, u Iraku i Afganistanu, Somaliji i Sudanu sve dok ne potrošite sav svoj novac i ne izgubite sve svoje ljude. Tada ćete se vratiti u svoju zemlju poraženi, kao što ste se vratili iz Somalije", rekao je Bin Laden.

Bin Laden je također pozvao američku vojsku da Zarqawijevo tijelo preda njegovoj porodici u Jordanu i zatražio od jordanskog kralja Abdullaha da dozvoli da lider iračkog ogranka Al-Qaide bude sahranjen u svome rodnom mjestu.

"Ti (kralju Abdullahu) spriječio si Abu Mussaba da se vrati u svoju zemlju živ. Šta je to što te toliko plaši u vezi sa Zarqawijem i nakon njegove smrti. Da li je to činjenica da bi njegova sahrana pokazala ogromnu simpatiju muslimana prema mudžahedinu", zapitao je Bin Laden obraćajući se jordanskom kralju.

Vođa Al-Qaide je branio i Zarqawijevu taktiku u Iraku i ubijanje Iračana koji se s Amerikancima, kako je rekao, bore protiv muslimana.

"Abu Mussab je imao jasne instrukcije da usmjeri svoju borbu protv snaga okupatora, prije svega Amerikanaca... ali svako ko se bori u rovovima krstaša protiv muslimana, bez obzira na njegovu vjeru i porijeklo, može biti ubijen", istaknuo je Bin Laden.

Nedavno je i drugi čovjek Al-Qaide - Ayman al-Zawahri u videoporuci objavljenoj na internetu zaprijetio Amerikancima da će ta teroristička organizacija osvetiti ubistvo Al-Zarqawija.

Američka vojska u Iraku je saopćila kako vjeruje da je za novog vođu Al-Qaide u Iraku postavljen izvjesni Abu Hamza al-Mujahir.

Za sada nije potvrđena autentičnost najnovije audioporuke, objavljene na jednoj internet stranici koju često koriste teroristi Al-Qaide. Američki stručnjaci su saopćili da ispituju njenu autentičnost, naveo je Reuters.

"Američka obavještajna služba obavlja tehničke analize te audioporuke i za sada nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost", rekao je jedan američki zvaničnik čije ime nije navedeno.

On je dodao da je riječ o četvrtoj kaseti Bin Ladena koja se pojavila ove godine.