Bivši tjelohranitelj
0

"Bin Laden je živ i vjerovatno je u Afganistanu"

FENA
Osama bin Laden (Foto: AP)
Osama bin Laden (Foto: AP)
Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena, vođe jedne od najvećih terorističkih organizacija Al-Qaide, Nasser Al-Bahri smatra da je njegov nekadašnji šef još uvijek živ i da se nalazi vjerovatno u Afganistanu.

"Uvjeren sam da je on još živ. Čak i kada njegova smrt ne bi bila odmah potvrđena, u krugovima džihada bi se brzo znalo, i to ne bi ostalo dugo tajna. On je vjerovatno u Afganistanu... Tamo najvjerovatnije uživa zaštitu svog plemena" , rekao je Al-Bahri u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard.

Nasser al-Bahri (37) proveo je četiri godine, od 1996. do 2000, kao tjelohranitelj Bin Ladena, a prije deset godina je napustio Al-Qaidu i postao je prvi "informant CIA-e" iz najužeg kruga ove terorističke organizacije.

On je kazao da je Al-Qaidu napustio zbog "nesuglasica", jer nije mogao podnijeti što su u atentatima ove organizacija ginuli nedužni civili. Al-Bahri ističe da je bio lični tjelohranitelj Bin Ladena, nadležan za njegovu gardu.

"Na toj dužnosti organizirao sam sva njegova kretanja izvan centrale. Nosio sam pištolj sa sobom, koji mi je on lično dao, s nalogom da ga ubijem ako nam prijeti opasnost da budemo zarobljeni. On je rekao: 'Ne želim u zatvor, već da umrem kao mučenik. Ubij me s dva metka, prije nego što me se dočepaju Amerikanci'", prenio je Al-Bahri.

Al-Bahri je opisao Bin Ladena kao muškarca normalne pojave, mirnoga, promišljenog, koji nikada ne gubi živce.

"Na početku mi je djelovao kao idealan čovjek. On je visok, i prilikom igranja odbojke gotovo da ne mora skakati da bi smečirao, voli utrke konja i rado igra nogomet, pri čemu nikada ne skida turban. On čita puno, između ostalog mnoge zapadne vojne stratege kao De Gaullea i Montgomeryja", objasnio je on.

Što se tiče terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 2001. godine, Al-Bahri je kazao kako je čuo da predstoji veliki udarac, ali da je samo mali krug ljudi, i u najužem krugu Bin Ladena bio upoznat s detaljima.

"On je naložio postavljanje satelitske antene kako bi mogao pratiti uživo izvještaje zapadnih medija o atentatima. Prijenos je, međutim, bio loš zbog afganistanskih brda", rekao je Al-Bahri.

Upitan kako je 1996. stupio u kontakt s Al-Qaidom, on je objasnio da kada je vidio izvještaje o masakrima u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Palestini, odlučio je sudjelovati u džihadu i umrijti kao mučenik.

"Napustio sam obitelj koja je, kao i Bin Laden, porijeklom iz Saudijske Arabije, i pristupio sam Al-Qaidi. Borio sam se u Bosni, Somaliji, Jemenu i Tadžikistanu, prije nego što sam postao Bin Ladenov tjelohranitelj", rekao je Al-Bahri u intervjuu za Standard.