Američki dužnosnik
0

"Bin Laden je izoliran i nedjelotvoran"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahri, čelnici Al-Qaide, učinjeni su nedjelotvornim zahvaljujući međunarodnim protuterorističkim naporima, izjavio je u utorak visoki dužnosnik State Depertmenta.

Koordinator State Departmenta za protuterorizam Dell Dailey, rekao je novinarima da su Bin Laden i Al-Zawahri svedeni na malo više od medijske operacije, bez većih operativnih sposobnosti, dok Al-Qaida i dalje ostaje prijetnja, zahvaljujući svojim regionalnim ograncima i nasilnim namjerama.

Bin Laden i Zawahri, za koje se vjeruje da se kriju u nepristupačnom pograničnom području Afganistana i Pakistana, od 2001. uspijevaju izbjeći zarobljavanje.

Dailey je predvidio da će Barack Obama, koji 20. januara preuzima dužnost od George W. Busha, tražiti širu i snažniju međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma.

"Bin Laden ne može vući operativne poteze na terenu a da ne bude unaprijed otkriven i osujećen. Njegov je doseg nikakav", rekao je Dailey.

Američke obavještajne službe i dalje smatraju Al-Qaidu glavnom terorističkom prijetnjom Sjedinjenim Državama, ali po riječima Daileya, uglavnom zbog njezinih nasilnih antizapadnih ciljeva i snage regionalnih ogranaka, poput onoga u sjevernoj Africi, na koje se sve više usredotočuju protuterorističke aktivnosti.