NATO
0

Bin Laden i Zavahiri kriju se na sjeverozapadu Pakistana

FENA
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Osama bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahiri kriju se na sjeverozapadu Pakistana i žive u kućama koje su vjerojatno dosta blizu jedna drugoj, rekao je visoki dužnosnik NATO-a, javlja CNN.

"Niko od Al-Qaidinog vodstva ne živi u špilji", istakao je NATO-ov dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Vjeruje se da vodstvo Al-Qaide živi prilično komforno, u zaštiti lokalnog stanovništva i nekih članova pakistanskih obavještajnih službi.

Pakistan redovno odbacuje optužbe da štiti članove Al-Qaide.

Područje u kojem se zadnjih godina krije Bin Laden prostire se od planinskog područja Hitral na dalekom sjeverozapadu blizu kineske granice do doline Kuram uz Toru Boru u Afganistanu.

Tora Bora je područje u kojem se Bin Laden krio kada je američka vojska počela vojnu intervenciju u Afganistanu 2001, ali preživio je i bombardiranje i pobjegao.

Cijelo područje u kojem se krije Al-Qaidin vrh obuhvata stotine kvadratnih kilometara nepristupačna terena u Pakistanu gdje žive krajnje neovisna plemena.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik podsjetio je u ponedjeljak kako su se svi dosadašnji navodi o skrovištima Bin Ladena i afganistanskog talibanskog vođe mule Omara pokazali netačnima.

"Bin Laden i al-Zavahiri nisu u Pakistanu", izjavio je Malik i pozvao međunarodne snage da podijele s vladom svaku obavijest kojom raspolažu kako bi vlada mogla "poduzeti hitnu akciju".

Neimenovani NATO-ov dužnosnik iznio je pesimistična predviđanja o budućnosti terorističke prijetnje u regiji, prenosi CNN.

Od 500.000 do milion muškaraca u dobi od 15 do 25 godina živi bez perspektive u pograničnom području Pakistana i Afganistana, a afganistanski Paštuni u 95 posto slučajeva izvode terorističke napade radi novca, a ne zbog privrženosti talibanskoj ideologiji.

Dužnosnik je rekao kako bi afganistanski i pakistanski talibani lako mogli raspolagati brojem od 30.000 boraca.

Zaključak koji je NATO-ov dužnosnik uputio afganistanskoj vladi jest da mora djelovati brzo i odgovoriti na potrebe tih ljudi za sigurnošću, za ekonomskim napretkom i radnim mjestima kako bi rat završio.

"Vrijeme istječe, rekao je dužnosnik i upozorio da cjelokupnu sliku Afganistana dodatno usložuje činjenica da je ta zemlja golema pozornica svekolikog kriminala, od krijumčarenja ljudi, droge do minerala, a sve je pak tijesno vezano uz pobunu.

Afganistanska vlada treba se hitno uhvatiti u koštac sa svim tim problemima jer samo pomirba i stvaranje uvjeta za redovno funkcioniranje države može ljudima pružiti sigurnost i omogućiti povlačenje međunarodnih snaga. U protivnom, tamo ćemo se boriti dovijeka", rekao je dužnosnik.