Putnik palog aviona Air India
0

VIDEO / "Bilo je to iskustvo od kojeg vam se diže kosa na glavi"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Raskomadana tijela, razbacani prtljag i zadimljene krhotine aviona Air India svjedoče o strašnoj tragediji koja je zadesila ovu zemlju u subotnje jutro. Jedan od čudom preživjelih ispričao je za TV kuću CNN-IBN šta se dešavalo na letu iz Dubaija rekavši: "Nismo se nadali da ćemo preživjeti, ali jesmo."

"Ne mogu da vjerujem da sam preživio pad", rekao je preživjeli čije je ime Pradeep. On se avionom vraćao kući iz Dubaija, gdje radi kao tehničar. "Avion se jako tresao, pa se rasplovio. Ja sam uspio da iskočim kad se pojavila velika vatra. Nakon deset minuta dogodila se eksplozija. Ne znam ko je još preživio. Sve se desilo u nekoliko sekundi."

Broj preživjelih i poginulih još nije preciziran, a akcija spašavanja otežana je zbog brdovitog terena sa gustom šumom.

Svjedok pada aviona kazao je da je avion prvo glatko dotakao pistu, ali su nakon 15-20 minuta počele nevolje.

"Pojavila se mala vatra koja se brzo proširila", objasnio je.

Drugi preživjeli, Umar Farooq, koji je pretrpio opekotine na rukama i nogama, rekao je: "Avion je preletio pistu i zaustavio se u šumi, pa se onda zapalio. Bilo je to iskustvo od kojeg vam se diže kosa na glavi i ja sam sretan što sam živ."

Iz letjelice je uspio iskočiti kroz jednu rupu.

"Ne znam koliko je tačno bilo putnika, ali je avion bio pun. Kad se avion zapalio sve se počelo dimiti, a ja sam ugledao procjep na avionu i iskočio kroz njega", ispovijedio se.

Kaže da je pješačio oko 500 metara kroz stijene prije nego što su ga ugledali lokalni stanovnici i prevezli ga motociklom kako bi što prije stigao u bolnicu.

Farooq je izjavio i to da posada prije slijetanja nije najavila putnicima da će to uslijetiti, niti su od njih tražili da svežu svoje pojaseve.

U bolnice u gradu Mangaloreu primljeno je sedam osoba, a jedna je preminula na putu prema tamo, saopštio je Anup Shrivastava, jedan od uposlenika kompanije Air India. Preživjelima su prije dolaska spasilačkih službi pomogli seljaci koji žive u blizini.

U avionu Boeing 737-800 bilo je 160 putnika, od čega četvero djece, i šest članova posade.