Svijet
0

Billu Gatesu uručena počasna diploma na Harvardu

FENA
Bill Gates je prije 35 godina upisao pravo na prestižnom univerzitetu Harvard, ali nikada nije diplomirao jer je 1976. napustio studije da bi osnovao kompaniju "Microsoft" i postao najbogatiji čovjek na svijetu.

Želeći da "svome najistaknutijem studentu, koji nikada nije diplomirao" ukaže posebno priznanje, renomirani američki univerzitet mu je u četvrtak uvečer uručio počasnu diplomu.

"Bilo je krajnje vrijeme da mu njegov univerzitet uruči diplomu", rekao je tom prilikom rektor Harvarda Steven Haymen.

"Uvijek sam ti govorio, tata, da ću se vratiti i diplomirati", kazao je Gates (51) obraćajući se u šali svom ocu koji je bio među okupljenim gostima.

"Budući da mijenjam posao iduće godine, bit će lijepo što ću konačno imati univerzitetsku diplomu u svojoj biografiji", istaknuo je američki magnat, aludirajući na namjeru da se od 2008. potpuno posveti humanitarnom radu.

Odsustvo diplome nije spriječilo Gatesa u njegovom pohodu ka najvećem biznisu. Napustio je studije da bi radio u "Microsoftu", firmi koju je 1975. osnovao zajedno s prijateljem iz djetinjstva Paulom Alenom.

Dvanaest godina kasnije akcije kompanije su toliko porasle da je Gates, tada 31-godišnjak, postao najmlađi milijarder na svijetu.

Prema američkom časopisu Forbes, Bill Gates je već godinama najbogatiji čovjek na svijetu, a prošle godine je njegova imovina procijenjena na 56 milijardi dolara.

"Najveći napredak čovječanstva ne leži u njegovim otkrićima, već u načinu na koji se ta otkrića koriste da bi se smanjila nejednakost", kazao je Gates primajući diplomu, prenijele su agencije.

Bill i njegova supruga Melinda, koji imaju troje djece, osnovali su 2000. godine fondaciju za finansiranje projekata čiji je cilj poboljšanje zdravstva, smanjenje siromaštva i omogućavanje pristupa novim tehnologijama širokim slojevima društva.