Podrška Globalnom fondu
0

Bill Gates donira 750 miliona dolara za borbu protiv AIDS-a

FENA
Fondacija Billa i Melinde Gates donirat će 750 miliona dolara Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, najavio je u četvrtak na Svjetskom privrednom forumu u Davosu suosnivač Microsofta Bill Gates.
Bill Gates (Foto: AFP)
Bill Gates (Foto: AFP)
Donacija dolazi u obliku mjenice a ne gotovine, što po Fondaciji Gates "daje Globalnom fondu fleksibilnost i ovlasti za učinkovitu distribuciju sredstava na temelju neposrednih potreba", prenosi CNN.

"Podržavajući Global fond, možemo pomoći da se promijeni sudbina najsiromašnijih zemalja u svijetu. Ne mogu zamisliti važniji posao od toga", rekao je Gates u priopćenju.

Na konferenciji za novinare na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Gates je rekao da se sredstva mogu odmah koristiti za "spašavanje života, bilo da se radi o mrežama za krevete (za zaštitu od malaričnih komaraca) ili za liječenje tuberkuloze, a to su dvije bolesti koje možda nemaju uočljivist rada s HIV-om ali su jednako važne".

Donacija dolazi povrh 650 miliona dolara koje je Fondacija Gates već poklonila Globalnom fondu od njegova pokretanja prije 10 godina.

Fond je trenutno pod povećalom zbog kontroverze oko moguće zlouporabe sredstava.

Dr. Michel Kazatchkine, izvršni direktor Fonda, najavio je u utorak da će u martu podnijeti ostavku, nakon vođenje organizacije zadnjih pet godina. Kazatchkine je kao razlog ostavke naveo odluku Fonda o imenovanju glavnog direktora, u okviru "ambicioznog plana transformacije".

Gates je izjavio kako je "prilično razočaran" pisanjem o kontroverzama oko Fonda, ocijenivši kako je očekivano da se dio sredstava zlouporabi ako se radi o zdravstvenim programima u Africi, ali interes spašavanja života daleko nadmašuje ta zastranjivanja.