"Ne treba mi da me iko pamti"
158

Bill Gates: Cilj mog humanitarnog rada nije slava

Klix.ba
Bill Gates (Foto: AFP)
Bill Gates (Foto: AFP)
Nakon što je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates objavio da će 95 posto svog bogatstva davati siromašnima, ta vijest je obišla zemaljsku kuglu, ali je suosnivač Microsofta i širokogrudi donator poručio da ne želi slavu već iskorjenjivanje dječije paralize i drugih bolesti.

"Ne treba mi da me iko pamti", kazao je za AFP ovaj 57-godišnjak čije se bogatstvo procjenjuje na 61 milijardu američkih dolara. Gates je drugi najbogatiji čovjek na svijetu, odmah iza meksičkog tajkuna Carlosa Slima.

Otkako je napustio Microsoft ovaj Amerikanac se u potpunosti posvetio radu u fondaciji koju je osnovao sa suprugom Melindom, a koja je posvećena pomaganju najsiromašnijima.

"Niko od onih kojima prijeti dječija paraliza ne zna za mene i ne bi trebali ni znati. Oni preživljavaju dan za danom i strahuju od toga da im dijete ne postane invalid", izjavio je Gates. Njegova fondacija već je dala 25 milijardi dolara za projekte borbe protiv bolesti i ekstremnog siromaštva.

"Supruga i ja smo odlučili da u roku od 20 godina nakon naše smrti fondacija uloži sav naš novac. Dakle, ne stvaramo nešto za vječnost", otkrio je bogataš i humanista u čijem fokusu je dječija paraliza od koje sve više obolijevaju djeca u Indiji, Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu.

"U toku mog života trebalo bi iskorijeniti ne samo dječiju paralizu, već i malariju", odlučan je Gates.