Pregovaračka misija
0

Bill Clinton stigao u Sjevernu Koreju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Bill Clinton stigao je u utorak ujutro u posjetu Sjevernoj Koreji, potvrdili su tamošnji zvaničnici.

Clinton dolazi s misijom pokretanja pregovora kako bi vlasti ove zemlje oslobodile dvije zarobljene američke novinarke koje se u zatvoru nalaze još od marta ove godine.

Sjevernokorejska agencija KCNA nije precizirala motive posjete, ali je izvor blizak američkom političaru izjavio za CNN da će Clinton tražiti slobodu za Lauru King i Eunu Lee, reporterke kalifornijske Current TV, medija koji je pokrenuo bivši američki potpredsjednik Al Gore.

Clinton će se susresti sa više sjevernokorejskih političara, a na dolasku ga je dočekala "djevojčica sa buketom cvijeća", javlja KCNA.

Novinarke uhapšene u martu izvještavale su na granici između Sjeverne Koreje i Kine, a u junu su osuđene na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, ilegalnog ulaska u zemlju kako bi provele "prljavu kampanju".

Kako Sjedinjene Američke Države nemaju diplomatske veze sa Sjevernom Korejom, dosad je ulogu posrednika u pregovorima vršila Švedska.