Svijet
22

Bill Clinton progovorio o svom braku sa Hillary nakon 40 godina

Klix.ba
Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton otvorio je dušu Jakeu Tapperu u CNN-ovoj emisiji "State of the Union" i progovorio o svom 40-godišnjem braku sa Hillary koja je trenutno u utrci za predsjednicu SAD-a.

Hillary su nedavno provalili u privatni email što je uzbrukalo javnost. No, Bill Clinton ističe kako je to nešto na što su navikli tokom svojih političkih karijera.

"Drago mi je da se to dešava sada. Vjerujem Amerikancima i njoj svojim životom. Ona je uvijek bila stub naše porodice i to je pokazala kad god smo imali problem. Bio sam najmlađi guverner u historiji Amerike 1980-ih godina. Pobijedio me je Ronald Reagan. Ljudi koji su radili u mom uredu prelazili bi ulicu kada me vide i nisu se smjeli rukovati sa mnom zbog straha od novog režima u Arkansasu. Perspektiva moje karijere nije bila blistava. No, ona na to sve nije ni trepnula. Samo je rekla 'Ja vjerujem u tebe, uspjet ćeš'. I bilo je tako", rekao je Clinton.

Prijatelji porodice Clinton rekli su kako je par izuzetno blizak uprkos tome što im se poslovni rasporedi razilaze i ne viđaju se često. Bill i Hillary vjenčali su se 1975. godine nakon što su se upoznali na Yelu. Veza im je bila na javnom testu nekoliko puta, a posebno tokom suđenja Billu zbog afere sa uposlenicom Bijele kuće Monicom Lewinsky.

"Najteža odluka koju sam donijela u životu bila je ostati u braku sa Billom i kandidovati se za Senat iz New Yorka", napisala je Hillary o toj aferi u svom memoaru "Living History".

Iako su rijetko pričali o vezi javno, u posljednje vrijeme počeli su pričati otvoreno o prošlosti. Tokom predsjedničke utrke Hillary Clinton, Bill je priznao glasačima u Iowi kako joj je rekao da ga ostavi i fokusira se na političku karijeru. No, Hillary nije željela čuti o tome.

"Bili smo dugo u braku i uvijek je bila podrška mojoj karijeri. Kada se kandidovala za Senat rekao sam joj 'dala si mi 26 godina svog života, dozvoli da i ja tebi dam 26 godina'. Šta god je željela bio sam spreman ispuniti", kazao je Bill.

Ono što je zanimljivo jeste da se Bill nikako ne pojavljuje u predsjedničkoj kampanji svoje supruge, no prikuplja novac za nju i fokusirao se na Clinton fondaciju.

Cjelokupni intervju bit će emitovan u okviru emisije "State od the Union" sa Jakeom Tapperom, u nedjelju u 9 ujutro na CNN-u.