SAD
0

Bill Clinton predviđa laku pobjedu Obame 4. novembra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki predsjednik Bill Clinton u četvrtak je predvidio da će demokratski kandidat Barack Obama pobijediti na predsjedničkim izborima 4. novembra.

"Predviđam da će senator Obama pobijediti, i to s priličnom lakoćom", rekao je Clinton novinarima u svom uredu u Harlemu u New Yorku, gdje je imao dvosatni sastanak i radni ručak s Obamom.

Obama je dodao kako se u toj prognozi "može vjerovati predsjedniku SAD-a, jer on zna nešto o politici".

Odnosi Obame i Billa Clintona nisu bili najbolji u vrijeme predizborne bitke senatora iz Illinoisa i Hillary Clinton, kada je bivši predsjednik znao oštro napasti suparnika svoje supruge, no na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Denveru, početkom septembra, bračni par Clinton snažno je podržao Obamu, podsjetila je Hina.

Jučerašnji sastanak također je znak podrške Obami, čija je kampanja posljednjih dana uzdrmana uzletom republikanskog kandidata Johna McCaina u nacionalnim anketama i velikom popularnošću koju je preko noći stekla njegova potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, 44-godišnja guvernerka Aljaske.

Clinton je najavio da će 29. septembra učestvovati u Obaminoj kampanji u Floridi, jednoj od ključnih država za izbornu pobjedu, u kojoj prema posljednjim ispitivanjima vodi McCain.

Također je potvrdio spremnost da i kasnije pomaže u kampanji i učini "sve što se od njega zatraži".

Posjeta Harlemu Baracka Obame, prvog crnačkog predsjedničkog kandidata u historiji SAD-a, izazvala je uzbuđenje u četvrti, sa stotinama ljudi koji su satima čekali pred policijskom barikadama.

U zajedničkom saopćenju sa sastanka navedeno je da su dvojica čelnika kratko razgovarala o kampanji, a uglavnom o promjenama u svijetu nakon terorističkih napada 11. septembra.

Nakon sastanka s Clintonom, Obama je zajedno s Johnom McCainom posjetio "Nultu tačku" WTC-a, mjesto srušenih 'Blizanaca' Svjetskog trgovinskog centra, gdje su odali počast žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001., u kojem je poginulo gotovo 2.700 ljudi.