Haiti
0

Bill Clinton pozvao na rješavanje slučaja "otmice" djece

FENA
Foto: AFP/UN/MINUSTAH
Foto: AFP/UN/MINUSTAH
Bivši američki predsjednik Bill Clinton, posebni izaslanik UN-a za Haiti, u petak je u Port-au-Princeu pozvao američku i haićansku vladu na rješavanje slučaja desetero američkih misionara, osumnjičenih za pokušaj ilegalnog odvođenja 33 djeteta iz Haitija.

Desetero misionara baptističke crkve iz američke savezne države Idaho, pet žena i pet muškaraca, u petak je vraćeno u pritvor u Haitiju, nakon što nisu uspjeli uvjeriti suca da ih pusti na privremenu slobodu do rješenja njihova slučaja, izjavio je njihov odvjetnik Edwin Coq.

"Ono što je sada važno jest da vlade Haitija i SAD-a zajedno sjednu i to riješe", izjavio je Clinton za CNN u Port-au-Princeu, gdje boravi u drugoj posjeti od katastrofalnog potresa 12. januara, u kojem je poginulo više od 200 hiljada ljudi.

Misonari su uhapšeni prije sedmicu dana na granici Haitija i Dominikanske Republike, u kombiju s 33 djeteta koja su bila bez pasoša ili bilo kakvih dokumenata.

Prvobitno su tvrdili da se radi o siročadi koju su vodili u svoje sirotište u Dominikanskoj Republici, no novinari su u planinskom selu na dva sata vožnje od Port-au-Princea pronašli roditelje 22 djece zatečene s misionarima. Voditelji sirotišta u Haitiju govorili su novinarima o sumnjivim misionarima, koji su tražili djecu bez dokumenata.

Američke TV stanice i štampa u svojim izvještajima nisu pokazali pretjeranu zabrinutost za pritvorene misionare, već su, naprotiv, isticali odgovornost čelnice skupine Laure Silsby za nepoštivanje haićanskih zakona.

"Vlada Haitija ne traži ovdje neku veliku bitku. Oni samo žele zaštititi svoju djecu i osigurati da imaju dobru 'inventuru', kako ne bi slali u inostranstvo djecu koja možda imaju tetu ili ujaka s prihodima", rekao je Clinton.

Haićanski dužnosnici su kazali da će nastaviti istragu u ponedjeljek ili utorak, prije nego li odluče hoće li osoboditi ili procesuirati misionare.

Američka vlada, koja prevodi veliku humanitarnu operaciju na potresom devastiranom Haitiju, objavila je da je misionarima osigurana konzularna pomoć i da prati njihov slučaj, ali se ne želi miješati.

"Očito je to stvar haićanskog pravosudnog sistema", izjavila je državna tajnica Hillary Clinton, supruga posebnog izaslanika UN-a za Haiti.

Glasnogovornik State Departmenta, Philip Crowley kazao je u petak da nije bilo nikakvih razgovora s haićanskim dužnosnicima o prebacivanju sudskog procesa misionarima u SAD.

"Očito je to haićanski pravi postupak", rekao je Crowley, ističući da misionari imaju konzularnu i drugu pomoć, kao i svi drugi američki državljani u svijetu.