Svijet
0

Bill Clinton najavio mogući završetak kampanje svoje supruge

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednički kandidati Barrack Obama i Hillary Clinton završavaju historijsku bitku za demokratske predsjedničke izbore sa dva nominacijska izborna takmičenja koja bi mogla pomoći Obami da prigrabi nominaciju a koja bi Clintonovu izbacila iz utrke.

U utorak se u Južnoj Dakoti i Montani održavaju posljednji predsjednički predizbori Demokratske stranke, na kojima je favorit senator Barack Obama, koji uoči njih ima 152 delegata više za stranačku konvenciju, odnosno vodi s 2.072 prema 1.916 delegata, od 2.118 potrebnih za nominaciju.

Od oko 800 tzv. superdelegata - stranačkih čelnika i dužnosnika koji imaju odlučujući utjecaj na izbor predsjedničkog kandidata, njih 331 javno je dalo podršku Obami, a 292 Clinton.

Očekuje se da će preostalih oko 200 superdelegata, ubrzo nakon zaključenja procesa predizbora, obznaniti svoju podršku jednom od kandidata, vjerojatno onome koji je pobijedio po glavnom parametru utrke - broju delegata osvojenih na predizborima.

Potvrda tome je i najava da će 17 demokratskih senatora ove sedmice podržati Obamu za predsjedničkog kandidata, koju je objavio CNN na temelju informacija o njihovom sastanku na Capitol Hillu.

"Mnogo je superdelegata koji čekaju na posljednje izborne rezultate ali mislim da će uskoro nakon toga donijeti odluke", rekao je Obama reporterima u Michiganu.

Clintonova i članovi njene kampanje su poslali dvosmislene poruke u vezi s tim koliko dugo će ona ostati u predsjedničkoj utrci u koju je ušla kao favorit a sada ima male šanse da pobijedi.

Njen suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton, je zvučao kao da odbrojava posljednje sate kampanje u Južnoj Dakoti. "Ovo bi mogao biti posljednji dan mog angažmana u ovakvoj vrsti kampanje", rekao je.