Za vrijeme svog mandata
0

Bill Clinton izgubio šifre za atomski napad

SRNA
Bill Clinton (Foto: AP)
Bill Clinton (Foto: AP)
Šifre koje predsjednik SAD koristi za pokretanje nuklearnog napada bile su mjesecima izgubljene u vrijeme mandata administracije Billa Clintona, piše u novoj knjizi bivši načelnik američkog generalštaba general Hugh Shelton.

Ove šifre obično se nalaze kod pomoćnika koji se uvijek nalazi blizu predsjednika.

General Shelton piše da se dogodio incident i da je jedan pomoćnik izgubio dobro čuvane kodove, prenosi BBC.

Šifre su odmah zamijenjene novim i provedena je unutrašnja istraga o čitavom događaju. Shelton tvrdi da se incident dogodio "oko 2000. godine".

Prema važećim procedurama, nadležno lice jednom mjesečno provjerava dostupnost šifri i mijenja ih automatski svaka četiri mjeseca.

Prilikom jedne kontrole, predsjednikov pomoćnik rekao je ovlaštenoj osobi da su šifre kod jednog drugog Cintonovog saradnika, koji je trenutno na važnom sastanku, zbog čega nije dostupan.

Sljedećeg mjeseca u kontrolu je krenuo drugi zvaničnik, ali ga je dočekala slična priča. Kada je poslije četiri mjeseca došlo vrijeme da se dotadašnje šifre zamijene novim, neimenovani pomoćnik je priznao da su kodovi izgubljeni prije nekoliko mjeseci.
Shelton piše da Clinton očigledno nije imao pristup šiframa za pokretanje nuklearnog napada, niti je znao da su oni izgubljeni.

General je u svojoj knjizi opisao ovaj događaj kao "komediju grešaka".