Svijet
1

Bild: Sirijske snage upotrijebile hemijsko oružje bez Asadove dozvole?

FENA
Sirijska vojska mogla je izvršiti napad hemijskim oružjem u predgrađima Damaska bez dopuštenja predsjednika Bašara el-Asada, izvijestile su u nedjelju njemačke novine "Bild am Sonntag", citirajući njemačke obavještajne podatke.

Sirijski zapovjednici brigada i divizija tražili su od predsjedničke palače da im dozvoli korištenje hemijskog oružja posljednja četiri i po mjeseca, ali im nikada nije dato dopuštenje.

To bi moglo značiti da Asad nije lično odobrio da se izvrši napad u blizini Damaska 21. augusta u kojem je navodno više od 1.400 ljudi poginulo.

Njemačka obavještajna služba BND nije bila dostupna za komentar, javio je Reuters.

"Bild" navodi da je njemačka mornarica presrela radio poruke između Hezbolaha i sirijskih vojnih zvaničnika u kojem razgovaraju o napadu hemijskim oružjem.

Prošle sedmice, čelnik BND-a Gerhard Schindler održao je povjerljive sastanke s njemačkim parlamentarnim komitetima za odbranu i vanjske poslove.

Čelnik generalštaba njemačkih oružanih snaga, general Volker Wieker, također je rekao zastupnicima da je utjecaj El-Kaide u pobunjeničkim redovima sve snažniji.

Članovi komiteta za vanjske poslove koji su bili prisutni na sastanku rekli su da iako nemaju snažnih dokaza da je Asadova vojska upotrijebila oružje, imali su puno dokaza koji to sugerišu.

Njemačka, zajedno s Evropskom unijom, krivi sirijsku vladu za napad, ali zahtijeva da se objavi zvanični izvještaj UN-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u intervjuu za "Bild am Sonntag" da Njemačka neće učestovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Siriji, ali da upotreba hemijskog oružja neće proći bez odgovora.

Merkel želi da osvoji treći mandat na saveznim izborima za dvije sedmice.

Velika većina Nijemaca se protivi vojnoj intervenciji u Siriji.