Svijet
2

Bilans razornog zemljotresa: U Ekvadoru poginule 272 osobe

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Ekvadora Rafael Correa izjavio je kako je broj mrtvih u zemljotresu koji je u noći sa subote na nedjelju pogodio Ekvador dostigao 272 te da je sigurno da će taj broj biti i veći u narednim satima.

Nakon obilazaka mjesta teško pogođenih potresom jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali, Correa je izjavio da će njegova zemlja ipak prevazići tragediju.

"Duh Ekvadora zna kako da krene naprijed i zna da ćemo prevladati ove teške trenutke", rekao je Correa koji je prekinuo svoje putovanje u Vatikan uslijed katastrofalnog zemljotresa u Ekvadoru.

Riječ je o najsnažnijem zemljotresu koji je u posljednjih skoro četiri decenije pogodio Ekvador. Vanredno stanje proglašeno je u šest najteže pogođenih pokrajina gdje su uništena priobalna naselja.

Zemljotres je ostavio štete i u velikom komercijalnom središtu Guayaquilu u kojem su se neke zgrade djelomično urušile, a na cestama su nastale pukotine. U tom gradu srušio se i most. Mnogi stanovnici Ekvadora noć su proveli na otvorenom, dok spasilačke ekipe danonoćno rade nastojeće ispod ruševina izvući i spasiti zatrpane ljude.Na terenu je angažovano više od 10.000 vojnika i hiljade vatrogasaca, spasilaca i volontera.