Austin, Texas
0

VIDEO / Bijesan na poresku upravu, avionom se zabio u zgradu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zgrada poreske uprave smještena u Austinu, glavnom gradu Texasa, našla se u četvrtak na meti samoubilačkog pohoda bijesnog inžinjera informatike. On se poput kamikaze malim avionom zabio u zgradu u kojoj je u tom trenutku bilo oko 200 radnika, nakon čega je izbio veliki požar i panika među uposlenicima. Poginulo je dvoje ljudi, a 13 je povrijeđeno.

Spasilače ekipe su izvukle dva tijela iz ruševina. Pilot samoubica je proglašen mrtvim, a i jedan od zaposlenika je poginuo. Vatrogasci nisu mogli da potvrde identitet muškaraca kojeg su izvukli iz goruće zgrade.

FBI je identifikovao pilota kao A. Josepha Stacka III, mada nisu davali nikakve detalje jer istraga još uvijek traje. Kako prenosi Associated Press, pilot je prije samoubilačkog pohoda postavio na Internet poruke u kojima otvoreno kritkuje vladu zbog spora u njegovom slučaju, a zapalio je i vlastitu kuću.

Avionom Piper PA-28 poletio je nekih 48 kilometara od Austina. Letio je prilično nisko prije nego što se zabio u crno staklo zgrade poreske uprave.

"Osjećala sam se kao da je eksplodirala bomba", kaže Peggy Walker, koja je u trenutku udara aviona sjedila za svojim stolom u kancelariji. "Plafon se zatresao, a prozorska stakla su popucala. Ustali smo i potrčali."

Incident, po svemu sudeći, nije povezan sa terorizmom, ali je ipak o svemu obaviješten američki predsjednik Barack Obama.