20 godina Mandeline slobode
0

Bijelci u JAR-u zarađuju sedam puta više od crnaca

Sarajevo-x.com
Statua Nelsona Mandele u blizini Franschhoeka (Foto: Reuters)
Statua Nelsona Mandele u blizini Franschhoeka (Foto: Reuters)
Na današnji dan prije 20 godina Nelson Mandela je pušten iz zatvora, čime je počeo pad sramnog režima apartheida, a Južna Afrika još uvijek se bori da promijeni društvo u kojem bijelci zarađuju u prosjeku sedam puta više od crnaca, a jedna od četiri osobe nema posao. Uz Brazil, to je zemlja sa najvećim nejednakostima u platama.

Mandela, borac za ljudska prava, proveo je u zatvoru 27 godina, a 1994. postao je prvi južnoafrički crni predsjednik. Ukinuti su rasistički zakoni u ovoj zemlji, a ekonomija doživjela svoj najduži period ekspanzije, prije recesije 2008. godine. Ipak, kad se sagledaju stvari, tu je još 2.600 naselja koja nemaju vodu i sanitarije i brojni drugi problemi.

Na današnji dan Afrički nacionalni kongres isplanirao je više komemoracija, uključujući i marš od zatvora blizu Cape Towna, u kojem je okončana Mandelina robija, javlja BBC. Marš će predvoditi Mandelina bivša supruga Winnie koja će simbolično preći tih 500 metara do slobode u njegovo ime.

Kako mu je 91 godina i krhkog je zdravlja, Mandela se uglavnom ne pojavljuje u javnosti. Ipak, on će ostati najcjenjenija ličnost u historiji svoje zemlje i svi se nadaju da će ipak smoći snage da se pojavi na večerašnjoj svečanosti.

"On ne misli samo na crnce u zemlji, on također misli i na bijelce i njihove strahove uzima u obzir", kaže Christo Brand, bivši zatvorski čuvar Mandele. Stanovnici JAR-a, pak, smatraju da se u njihovim životima nije mnogo toga promijenilo. Ističu da je Mandela radio dobro, ali da ga politički nasljednici nisu pravilno slijedili.