Do 2042.
0

Bijelci neće biti većina u SAD-u

Sarajevo-x.com
Do 2042. godine bijeli Amerikanci neće više biti većinska rasa, predviđaju vladini stručnjaci. To je osam godina ranije u odnosu na procjene napravljene 2004. godine.

Ova nacija postaje sve raznolikija s godinama, ali na ovo utječu i migracije i visok natalitet kod doseljenika, posebno onih iz Latinske Amerike, piše AP.

"Bijela populacija je starija, a u većini su oni kojima je prošao vrhunac reproduktivne dobi," kaže demograf William Frey iz Washingtonskog instituta Brookings. "Budućnost Amerike zavisi od današnje omladine. U budućnosti ćemo biti svjedoci veće etničke raznolikosti."

Potvrdio je to i Census Bureau koji je u četvrtak objavio predviđanja do 2050. godine, bazirana na broju rođenih, umrlih i onih koji su migrirali.

Sjedinjene Američke Države trenutno imaju blizu 305 miliona stanovnika, a do 2039. predviđa se da će se ovaj broj popeti na 400 miliona. Do 2050. moglo bi ih biti i oko 439 miliona.

"To je kao kad biste dodali cjelokupnu populaciju Francuske i Velike Britanije," kaže Steve A. Camarota, vođa projekta istraživanja u Centru za imigracije.

Do 2050. godine bijelci će predstavljati 46% stanovništva, a crnci oko 15%, što je relativno mali porast. Broj hispanjolaca će se, međutim, od današnjih 15% popeti na 30% do 2050. Azijati kojih je danas 5% popet će se na 9%.

Očekuje se da će se stanovništvo od 85 i više godina više nego utrostručiti, na 19 miliona, pokazuju vladine procjene.