Svijet
0

Bijela udovica planirala napade na urede UN-a i ambasade zapadnih zemalja

Klix.ba
Britanka Samantha Lewthwaite zvanično je imenovana "ključnim igračem" u planiranju bombaških napada na Parlament Kenije i urede Ujedinjenih nacija u Najrobiju.

Takozvana Bijela udovica postala je najtraženija žena na svijetu, a smatra se da je dio terorističke organizacije koja napada logore Kenijskih odbrambenih snaga, ambasada zapadnih zemalja te planira atentate na političare.

Kenijske obavještajne službe otkrile su da je Lewthwaite povezana sa Abdulkadirom Mohamedom Abdulkadirom, čovjekom kojeg su pripadnici američke jedinice Navy Seals tokom vikenda pokušali ubiti ili uhvatiti u Somaliji.

Smatra se da je Abdulkadir odgovoran za niz planova napada u Keniji krajem 2011. i početkom 2012. godine, a koje je sankcionisalo pakistansko vodstvo Al Kaide.

To je prvi put da je Lewthwaite imenovana vezano za planove koje su osujetile kenijske vlasti, što je naglasilo njenu važnost u somalskoj terorističkoj organizaciji Al Shabaab.

Ona je prije toga bila povezana samo sa napadima na hotele u Mombasi i bombaški napad na popularni bar u odmaralištu Indian Ocean.

Lewthwaite, za kojom je Interpol izdao potjernicu prošlog mjeseca, pobjegla je iz zarobljeništva u Mombasi zahvaljujući falsifikovanom južnoafričkom pasošu.

Izvještaj kenijskih obavještajnih službi podigao je nova pitanja o tome da li je Bijela udovica imala ulogu u planiranju napada na tržni centar Westgate, u kojem je poginulo 60 osoba. Upitno je i da li je uopće bila među napadačima.

Također, tu je i pitanje zašto nije pojačana sigurnost u jednom od glavnih tržnih centara u Najrobiju, kada su obavještajne službe podnijele izvještaj da su još godinu dana ranije znale da postoje planovi za napad.