Svijet
10

Bijela udovica nije udovica: Udala se za komandira Al Qaide prije šest godina

Klix.ba
Samantha Lewthwaite poznata kao "Bijela udovica" udala se za Al Qaidinog komandira tri godine nakon što joj je muž poginuo tokom samoubilačkog napada koji je izvršio u Londonu 2005. godine.

Tridesetogodišnja majka četvero djece koja je rodom iz Buckinghamshirea udala se za Kenyana Fahmija Jamala Salima kratko nakon što su se upoznali u Johannesbrugu 2008. godine.

Lewthwaite se smatra jednom od vođa al-Shabaab grupe koja je pobjegla iz Londona nakon napada koje je izveo njen prvi suprug Germaine Lindsay, a u kojem su poginule tri i ranjene 52 osobe.

Susret Bijele udovice i novog muža Salima ugovorio je radikalni klerik Abdullah al-Faisal kojeg je Lewthwaite posjetila dok je bio u zatvoru u Worcestershireu. On je bio zaslužen i za njihov brak. Lewthwaite je pristala na brak jer je željela mladog muškarca druge rase koji je zgodan i ima jaku islamsku vjeru, tvrde britanski mediji.

Nakon vjenčanja otišli su u Keniju

Nakon vjenčanja otišli su u Keniju uz pomoć lažnog pasoša Južnoafričke Republike i to ubrzo nakon smrti al-Shabaabovog lidera Fazula Mohammeda 2011. godine.

Lewthwaite je putovala na ime Natalie Faye Webb, a Salim na ime Marc Costa. Pretpostavlja se da su među onima koji planiraju osvetničke napade zbog smrti Al Qaidinog lidera Abubakara Shariffa Ahmeda, kojeg je ubio neidentificirani napadač u blizini džamije u Mumbaiju.

Službe sigurnosti se sada plaše da će Bijela udovica sada izvesti napad u Africi, jer krivi kenijsku vladu za Ahmedovu smrt.

Ahmed pomogao u regrutovanju Britanaca

Vjeruje se da je Ahmed pomogao u regrutovanju više od 100 Britanaca u al-Shabaab i da su oni odgovorni za napad na tržni centar u Keniji.

U proteklom periodu objavljeni su brojni izvještaji o Bijeloj udovici i njenim vezama. Ranije ove godine objavljeno je kako se udala za Al-Shabaabovog ratnika Hassana Maalima Ibrahima koji je poznat kao šeik Hassan.