SAD
0

Bijela kuća znala za špijune još u februaru, Obama od 11. juna

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Administracija američkog predsjednika Baraka Obame počela je da razmišlja o mogućnosti špijunske razmjene još 11. juna, dosta prije nego što je uhapšeno deset osoba, optuženih kasnije da su bili agenti ruske vlade", izjavio je zvaničnik Bijele kuće.

Kako prenose američki mediji, isti neimenovani zvaničnik rekao je da su FBI, CIA i Ministarstvo pravde obavijestili Bijelu kuću o ruskim špijunskim aktivnostima još u februaru.

Obami je to rečeno 11. juna, kad je saznao i za planove za hapšenje, o sadržaju optužnice, kao i o mogućnim posljedicama po američko-ruske odnose. Tad se, među ostalim mogućnostima, rodila i ideja o nekoj vrsti špijunske razmjene.

Svega 13 dana poslije toga, Obama je bio domaćin ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu tokom njegove prve zvanične posjete SAD.

U razgovorima špijunsko pitanje nije pokrenuto. Desetoro agenata uhapšeno je 27. juna. U kasnijim pregovorima, Amerikanci su ponudili tih deset uhapšenih na svom tlu za četvoricu zatvorenika optuženih u Rusiji za špijunažu u korist Zapada.

Američki mediji javljaju, pozivajući se na zvaničnike vlade, da su ti pregovori započeti kad je direktor CIA Leon Paneta stupio u kontakt sa šefom ruske spoljne obavještajne službe Fradkovim, sa kojim je već od ranije imao solidan odnos.

To je omogućilo da se dogovor o razmjeni postigne brzo. Prema istim izvorima, CIA i FBI su već znali sve o toj ruskoj špijunskoj mreži, pa su ti agenti za njih bili vrijedniji kao predmet trgovine.

Ta razmjena je uklonila moguću smetnju u odnosima dviju zemalja.

Bivši analitičar CIA Čarli Alen ocijenio je da je jasno da ni Washington ni Moskva nisu željeli dugotrajno suđenje grupi od desetoro ruskih agenata koje bi se pretvoriilo u spektakl i odložilo "resetovanje odnosa".

Prema njegovom mišljenju, SAD su time uputile pozitivan signal za svoje obavještajce, a to je da ih nikad neće napustiti.