Svijet
0

Bijela kuća prihvatila sporazum sa Balija

FENA
Sjedinjene Države su načinile dramatičan zaokret na UN-ovim pregovorima o klimatskim promjena na Baliju, prvo odbijajući, a potom prihvatajući kompromis kojim su se obavezale na sudjelovanje u pregovorima o globalnom ograničenju emisije ugljičnog dioksida za razdoblje nakon 2012. godine.

Važenje Protokola iz Kyota o ograničenju emisije stakleničkih plinova, koji SAD nisu nikada ratificirale, iako je to učinilo 175 zemalja, ističe 2012. godine.

Bijela kuća se međutim u subotu pobrinula da ublaži zaokret svoje politike prema klimatskim promjenama, objavivši saopćenje u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog nekih aspekata odluke konferencije na Baliju.

Izvještaj UN-ove međuvladine komisije o klimatskim promjenama (IPCC) pokazao je da zemlje u razvoju imaju važnu ulogu u smanjenju emisije štetnih plinova, stoji u saopćenju Bijele kuće.

"Shodno tome, a da bi pregovori uspjeli, od presudne je važnosti da većina razvijenih i zemalja u razvoju bude spremna preuzeti te obveze, u skladu sa specifičnostima svake zemlje, koje bi trebale doprinijeti“, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da se na pregovorima moraju jasno razlikovati zemlje u razvoju po veličini svojih gospodarstava, razini emisije i iskorištenja energije, te povezati te okolnosti s obavezama smanjenja emisije. U pregovorima se moraju primjereno razlikovati odgovornosti manje i slabije razvijenih od većih i naprednijih zemalja u razvoju, te se treba osigurati različit tretman, navodi se.

U saopćenju se kao pozitivne odredbe odluke konferencije na Baliju navode one koje pozivaju na razvoj čistih tehnologija, finansiranje razvoja tih tehnologija u zemlja u razvoju, pomoć državama da se prilagode klimatskim promjenama, istraživanja sporazuma industrijskih sektora o emisiji i suzbijanje deforestacije, koje su u skladu s dosadašnjom politikom administracije predsjednika Georgea W. Busha prema problemu globalnog zatopljenja.

Voditeljica američkog izaslanstva državna podtajnica za demokratiju i globalne poslove Paula Dobriansky, u subotu je s govornice skupa u Baliju ispraćena s negodovanjem i iz povike "buu, buu..", nakon što je objavila da Sjedinjene Države odbacuju plan kako je napisan zbog "neprihvatljivih formulacija".

Potom je izaslanik male Papue Nove Gvineje s govornice uputio izazov SAD-u da "ili vodi, ili slijedi, ili ode". Pet minuta kasnije, kada se činilo da je konferencija na rubu kolapsa, Dobriansky se vratila za govornicu i objavila da je Washington prihvatio sporazum, na što se dvoranom prolomio pljesak.

Evropska unija se zalagala da razvijene zemlje prihvate ograničenje emisije za 25 do 40 posto do 2020. godine, u odnosu na razinu iz 1990. godine. Washington se protivio tome, kao i Japan i Kanada. Sjedinjene Države insistiraju da Kina, Indija i druge nove ekonomije preuzmu primjerne obaveze za ograničenje emisije, kao i razvijene zemlje.

Iz posljednjeg nacrta sporazuma uklonjene su konkretne brojke, a umjesto toga je u fusnoti zadržana referenca na znanstvene rezultate o ograničenju emisije stakleničkih plinova.

Dogovor postignut na Baliju prvi put obavezuje SAD i Kinu da postave ciljeve za smanjenje plinova s učinkom staklenika, te uključuje smjernice za dvogodišnje pregovore koji bi trebali rezultirati globalnim sporazumom čije je potpisivanje predviđeno za 2009. u Kopenhagenu.

Evropska unija je pozdravila sporazum, prenijele su agencije.