Svijet
0

Bijela kuća potvrdila plan o povlačenju iz Iraka

FENA
Bijela kuća potvrdila je u ponedjeljak da američki vojni dužnosnici imaju plan za veće povlačenje trupa iz Iraka do kraja 2007., naglasivši pritom da se radi o opciji čija realizacija zavisi od "uvjeta na terenu".

Na pitanje o informacijama iz nekoliko medija ovog vikenda, prema kojima je komandant koalicije u Iraku američki general George Casey zatražio smanjenje borbenih brigada na pet ili šest do decembra 2007. u odnosu na 14 koliko ih trenutno ima, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao: "Riječ je o planovima koji se trenutno razmatraju."

Međutim, on je naglasio da njihova provedba zavisi od "uvjeta na terenu".

Nekoliko mjeseci pred izbore u Kongresu i zbog činjenice da je u Iraku od 2003. poginulo preko 2.500 američkih vojnika predizborna kampanja u SAD-u se uglavnom odnosi na pitanje datuma povratka vojnika.

Demokratska opozicija u tom smislu vrši pritisak koristeći veliku nepopularnost sukoba kako bi dobila većinu u Senatu i Zastupničkom domu.

Već mjesecima, predsjednik George W.Bush, koji je odlučio o invaziji Iraka, ponavlja da će povlačenje vojnika iz Iraka diktirati sigurnosna situacija u zemlji i napredovanje formiranja iračke vojske i policije.