Sve više gay službenika
0

Bijela kuća postaje ružičasta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Barack Obama imenovao je više javno deklarisanih gay službenika nego bilo koji drugi predsjednik u američkoj historiji. Gay aktivisti ističu kako ih je Obama imenovao više od 150, što nadilazi i brojku od 140, koju je dosegao Bill Clinton, ali u dva svoja mandata, piše "Daily Mail".

Prema onome što se čuje od članova administracije, oni su htjeli i na ovaj način da postignu na raznolikosti. Ovakav rasplet situacije smanjio je razočarenje među gay grupama za ljudska prava zbog činjenice da Obama nije postupio brže i na drugim poljima, poput nemogućnosti da se u vojsci gayevi javno deklarišu kao takvi.

Obamina imenovanja gay službenika nisu prošla bez kontroverznih stavova, no to je daleko od senzacije iz 1993. kad je Clinton kandidovao tadašnjeg nadzornika iz San Francisca, Roberta Achtenberga, kao pomoćnika sekretara za stambena pitanja i urbani razvoj.

Achtenberg je bio prvi javno deklarisani gay koji je zvanično služio na tom nivou vlasti, a imenovan je uprkos brojnim osporavanjima.

"To je jednostavna afirmacija američkih ideala prema kojima je važno ono što možete uraditi kroz vaš posao, a ne ko ste", kazao je Michael Cole, glasnogovornik grupe koja se bori za prava gay populacije.

Gay aktivisti su se nadali da će Obama biti prvi koji će imenovati nekog od pripadnika njihove populacije kao sekretara u svom kabinetu, no iako se to nije dogodilo Obama je otišao korak dalje od Clintona postavivši gay službenika na najvišu poziciju ikad. To se ostvarilo imenovanjem Johna Berryja za direktora Ureda za upravljanje osobljem, koji ima nadzor nad 1,9 miliona radnika u državnoj službi.

Na drugim istaknutim pozicijama su Nancy Sutley, predsjednica Vijeća Bijele kuće za zaštitu okoliša, te Fred Hochberg, predsjednik "Export-Import" banke. Obama je također imenovao Amandu Simpson, koja je transseksualac, kao višeg tehničkog savjetnika u Ministarstvu trgovine, a David Huebner, ambasador Novog Zelanda i Samoe, treći je javno deklarisani gay ambasador u historiji SAD.

Glasnogovornik Bijele kuće, Shin Inouye, potvrdio je kako je u Obaminoj administraciji više gay službenika nego što su ih Clinton i George W. Bush imali zajedno.