Svijet
0

Bijela kuća poručila da odbija referendum na Krimu

Anadolija
Jay Carney
Jay Carney
Sjedinjene Američke Države "odbijaju referendum" u Autonomnoj Republici Krim, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

U pisanom saopštenju Carney je podsjetio da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine još od 1991. godine, kada je ova zemlja proglasila nezavisnost.

"Odbijamo referendum koji je danas proveden u ukrajinskoj regiji Krim", istakao je Carney.

Ovaj referendum nije u skladu s ustavom Ukrajine, rekao je Carney, dodavši da međunarodna zajednica neće priznati rezultate referenduma koji je proveden pod prijetnjama, nasiljem, ruskom vojnom intervencijom i kršenjem međunarodnih zakona.

"Djelovanja Rusije su opasna i destabilizirajuća. SAD i njeni saveznici jasno su poručili da ne samo mjerama koje će oni provesti, već će i Rusija sama svojim destabilizirajućim akcijama i kršenjem međunarodnih prava platiti cijenu svojih djela", poručio je Carney.

Carney je naglasio da su davno prošli dani kada međunarodna zajednica ćuti na to kada jedna država silom otima dio neke druge države, te da svi članovi međunarodne zajednice ovakve akcije najoštrije osuđuju.