Svijet
2

Bijela kuća optužila Putina za obaranje malezijskog aviona

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bijela kuća saopštila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini, te ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

Portparol Bijele kuće izjavio je da je to zaključeno jer "imaju saznanja da je avion Malaysia Airlinesa oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje i to sa područja koje se nalazi pod kontrolom separatista i gdje Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku".

U odvojenom saopštenju se navodi da je potpredsjednik SAD Joseph Biden razgovarao jučer sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, prenosi Reuters.

Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama, kao i da je "Rusija nastavila da snabdijeva separatiste teškim naoružanjem i opremom" i da se na ukrajinske vojnike "sve više puca sa ruske strane granice".

Biden je rekao Porošenku da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".