Svijet
0

Bijela kuća ometala pripremanje izvještaja o globalnom zatopljavanju?

FENA
Više od 120 naučnika u sedam agencija savezne američke vlade kaže da je na njih vršen pritisak da uklone sva pominjanja "klimatskih promjena" i "globalnog zatopljavanja" iz širokog spektra dokumenata, uključujući saopćenja za štampu i prepisku s Kongresom.

Otprilike isti broj naučnika tvrdi da su osobe koje je administracija imenovala u te agencije mijenjale smisao otkrića o klimi u komunikacijama koje su vođene o njihovom istraživanju, piše današnji Christian Science Monitor i pita je li Bijela kuća ometala pripremanje izvještaja o globalnom zatopljavanju.

Ovi nalazi dio su novog izvještaja koji su pripremile dvije nadzorne nevladine organizacije i kao takvi bacaju novo svjetlo na veliko osipanje naučnika iz saveznih agencija tokom protekle godine koji se javno žale da su osobe iz administracije pokušavale utišati ili ušutkati sve što su naučnici imali reći o globalnom zatopljavanju.

Do ovog izvještaja dolazi u trenutku kad se naučnici iz cijelog svijeta okupljaju u Parizu – piše današnji Christian Science Monitor - kako bi finalizirali sveobuhvatni izvještaje o "stanju znanosti" o globalnom zatopljavanju.